Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA wil duidelijkheid over euthanasie bij baby’s

Het CDA wil dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) duidelijkheid verschaft over euthanasie bij pasgeborenen. Het Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel zei dit donderdag in het televisieprogramma Netwerk.

Ormel vindt het schokkend dat artsen levensbeeïndiging van baby’s niet melden. De commissie-Hubben, die daarvoor een jaar geleden is ingesteld, heeft geen enkele melding gekregen.

Ongeveer 15 keer per jaar

Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland jaarlijks bij benadering vijftien keer het leven van een ernstig zieke en zwaar gehandicapte baby actief wordt beeïndigd.

Tasten in het duister

Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, is verrast door het feit dat hij geen enkele melding van artsen heeft ontvangen. “Ik moet aannemen dat zich ook nu gevallen voordoen. Maar we tasten daarover in het duister en dat is precies het omgekeerde wat bedoeld werd met het instellen van de commissie: bij zo’n belangrijk onderwerp de transparantie bevorderen.”

‘Uitermate onwaarschijnlijk’

Ormel gaat er evenmin van uit dat er in het afgelopen jaar geen enkel geval van euthanasie is geweest. “Dat lijkt me uitermate onwaarschijnlijk.” (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.