Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CG-Raad wil af van projectsubsidies

Schaf de projectsubsidies af voor tweehonderd organisaties voor patiënten, gehandicapten en ouderen (PGO-organisaties). Dat voorstel doet de patiëntenorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten CG-Raad in aanloop naar het debat over de PGO-subsidies van vandaag.
CG-Raad wil af van projectsubsidies

De CG-raad wil af van de zogenaamde ‘projectentombola’. Directeur Ad Poppelaars wil het geld op een andere manier verdelen. “We hebben het systeem van PGO-subsidies laten onderzoeken naar aanleiding van het plan van voormalig minister Klink om de verdeling van de in totaal 215 miljoen euro aan PGO-subsidies aan te pakken. Uit ons onderzoek blijkt dat instellingssubsidies goed werken maar dat de 39 miljoen euro die nu aan projecten worden uitgegeven door de Programmaraad niet efficiënt zijn.” Poppelaars stelt daarom voor dat de tweehonderd cliëntenorganisaties zich gaan verenigen in een aantal platforms en dat het budget dan naar de verschillende platforms gaat. “We weten dat er vijftig miljoen gekort gaat worden op het PGO-budget maar we weten nog niet hoe minister Schippers deze pijn wil verdelen. Wij kunnen in ieder geval met dit voorstel aantonen dat we het geld zo goed mogelijk uitgeven.”

KansPlus

Niet alle kleinere patiëntenorganisaties staan achter het plan. Zo verliest KansPlus de subsidie voor drie grote projecten. De organisatie vreest dat CG-Raad de regie neemt bij de verdeling van het budget. Directeur Jo Terlouw schrijft: “De projectsubsidies moeten volgens de CG-Raad maar aan de diverse platforms worden toegekend om ruzie over het schaars beschikbare geld tussen organisaties voortaan te voorkomen. Het overnemen van dit ‘verdeel en heers’-voorstel van de CG-Raad gaat leiden tot een faillissement van KansPlus. Bovendien komt de weg vrij voor een belangenbehartiging die van bovenaf wordt geregeld en niet meer vanuit de patiëntenbeweging zelf.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

PGO-organisaties op de tocht

‘Laat verzekeraars meebetalen aan pgo-organisaties’

Pgo-organisaties tegen nieuw subsidiesysteem

Tien miljoen extra voor PGO-organisaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Eerste indruk: absoluut niet positief. De aanleiding om tot een efficiente inzet van middelen te komen is op zich niets mee. Maar de echte innovatie en borging zit hem zeker niet in de logge grote semi professionele organisaties.
  In plaats van het geld aan tijdelijke projecten te besteden is het beter om duurzame inbedding van beleid te stimuleren. Lees oplossingsgericht werken waarbij de flexibiliteit van de eigen kracht wordt benadrukt. Dat betekent cocreeren waarbij men afwisselend aan de ene of andere kant van de tafel gaat zitten. Dus niet meer reactief, maar pro actief inzake lokaal en boven lokaal beleid.
  Dat betekent ook dat er gesleuteld wordt aan de polderblabla en het overcultiveren van eindeloos vergaderen. Dat de CG-raad het voortouw neemt kan; maar zonder meer opleggen aan kleinere initiatieven is een verkeerde weg. Zeker gezien het stoffige en bureaucratische imago van de CG-Raad.
  De valkuil is namelijk dat organisaties dezelfde fouten maken waartegen ze ageren. Men moet niet veranderen omdat er minder geld is; maar men moet zo acteren dat bij eventueel wegvallen van subsidies de belangen blijven behartigd. De kern moet dus verankerd zijn. Dat getuigd van lange termijnvisie.
  Dus de individu ondersteunen in kracht zodat het team sterke schakels heeft.

 2. Lees alle reacties
 3. In plaats van de patiënten gaan dan de (goedbetaalde) professionele (en gezonde) medewerkers vertellen wat en hoe het beste is voor de gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. De kennis en belangeloze inzet van mensen uit de doelgroepen zelf wordt dan niet of in ieder geval veel minder gehoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.