Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

China pakt producenten van nepmedicijnen op

De Chinese politie heeft in 190 steden fabrieken opgerold die op grote schaal levensgevaarlijke nepmedicijnen maakten. Ook werd een criminele organisatie ontmanteld die in organen handelde.
China pakt producenten van nepmedicijnen op

De Chinese politie maakte gisteren bekend dat bij een nationale politieactie 1900 mensen zijn gearresteerd omdat ze zich verrijkten met de productie en verkoop van namaakmedicijnen, aldus dagblad Trouw. Sommigen handelden in onschuldige huismiddeltjes, zoals zalf tegen huidschimmels, anderen vervalsten medicijnen voor ernstige ziektes als diabetes en kanker. Bepaalde nepmedicijnen zijn zo giftig dat ze lever- en nierschade of een hartaanval kunnen veroorzaken. In het beste geval doen de ‘medicijnen’ niets, waardoor een ernstige ziekte in feite zonder behandeling blijft.

Criminelen

De namaak die de politie in beslag nam, was goed voor 145 miljoen euro criminele winst. Het gaat om imitaties van bekende Chinese merken, zoals het Wan Xin-vaccin tegen hondsdolheid, een goed en voordelig alternatief voor dure importvaccins. Deze vervalsing kwam in privéklinieken terecht.

Internet

Volgens de politie werden de valse medicijnen via internet aangeboden. Een arts van een plattelandskliniek in Henan werd opgepakt, nadat hij nepmedicijnen had aangekocht waar hij geen officiële factuur voor kon laten zien. Die medicijnen werden als echt verkocht in de dorpskliniek.

Organen

Tegelijk met het oprollen van de farmaceutische bendes is een netwerk aangepakt dat handelde in organen. De politie redde 126 mensen uit de klauwen van de transplantatie-maffia. Deze arme Chinezen werden op internet geworven om tegen betaling hun nier af te staan. (EPA – Wouter van den Elsen / Twitter / beeld ANP © Koen Suyk)

Lees meer:

Onderzoek naar schade door nepmedicijnen

VWS lanceert nepmedicijnensite

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.