Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Chloortablet verbannen na dodelijk incident

Mark van Dorresteijn
Een 90-jarige bewoonster van het Haagse verpleeghuis Mariahoeve is begin maart overleden nadat ze een chloortablet had gegeten.
Chloortablet verbannen na dodelijk incident

Chloortabletten worden bij uitzondering gebruikt bij het schoonmaken en dienen in water opgelost te worden. De bewoonster, die aan dementie leed, heeft een niet-volledig opgelost tablet van de grond opgeraapt en in haar mond gestopt.

Chloortablet

De verzorgende heeft bij constatering het tablet onmiddellijk uit de mond van de bewoonster gehaald. Daarna is contact opgenomen met de dienstdoende specialist ouderengeneeskunde. Deze heeft de verpleging instructies gegeven hoe te handelen. Aangezien de situatie aanvankelijk niet ernstig leek, is de vrouw niet direct naar het ziekenhuis vervoerd. De toestand van de bewoonster is gedurende de nacht regelmatig gecontroleerd door de dienstdoende verzorgenden. In de vroege ochtend veranderde de toestand van de cliënt en werd besloten haar over te brengen naar het ziekenhuis. Haar maag en longen zouden door het chloortablet erg beschadigd zijn. De situatie bleek zo ernstig dat zij, op verzoek van haar familie, weer teruggebracht is naar haar vertrouwde omgeving.

Onderzoek

De Inspectie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht. Het management van verpleeghuis Mariahoeve, onderdeel van Florence, heeft ook een eigen onderzoek ingesteld. Om in de toekomst eenzelfde situatie te voorkomen zijn chloortabletten verbannen uit de instelling. Slechts bij uitbraak van het noro-virus mogen de tabletten nog gebruikt worden. De betrokkenen hebben bijscholing gekregen over protocollen en richtlijnen voor schoonmaakwerkzaamheden. Ook zijn verzorgenden en specialisten opnieuw op de hoogte gesteld over hoe zij om moeten gaan met vergiftigingssituaties.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

  1. De dienstdoende ouderenspecialist had het intoxicatiecentrum moeten raadplegen, is dat ook gebeurd? Is hij ter plekke geweest? Zo niet dan is hij (onbedoeld maar toch) nalatig en als eindverantwoordelijke schuldig aan de dood van een aan zijn zorgen toevertrouwde patient

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.