Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chronisch zieke gaat vaker naar praktijkondersteuner

Huisartsen en medisch specialisten komen steeds meer op de achtergrond te staan als het gaat om zorg aan chronisch zieken. Zij hebben steeds meer contact met praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk of gespecialiseerd verpleegkundigen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

In 1999 bezocht veertien procent van de chronisch zieken een gespecialiseerd verpleegkundige, in 2004 was dat 26 procent en in 2006 al 31 procent. Eenzelfde beeld is te zien bij het contact met praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk: 32 procent van de totale groep chronisch zieken kwam in 2006 bij een praktijkondersteuner. Bij diabetes is het aantal hoger. In 1999 had de helft van de diabetespatiënten contact met een diabetesverpleegkundige, in 2004 was dit opgelopen tot zeventig procent en in 2006 was dit al meer dan driekwart (76 procent).

Daling aantal contacten

Volgens het Nivel hebben praktijkondersteuners en verpleegkundigen meer tijd voor voorlichting en ondersteuning dan de huisarts. Nivel-onderzoekers Mieke Rijken: “Dat betekent niet dat chronische patiënten hun huisarts niet meer zien. Integendeel, uit onze gegevens blijkt dat meer dan negentig procent van hen contact heeft met een huisarts en dit is niet anders dan tien jaar geleden. Wel zien we een geringe daling in het aantal contacten dat ze met de huisarts zelf hebben, maar dat zijn er nog altijd gemiddeld zo’n vijf per jaar.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Meer opleidingsplaatsen voor praktijkondersteuners

Verpleegkundigen beperken arbeidsrisico’s te weinig

AMC geeft artsen en verpleegkundigen rekenles

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.