Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CIZ maakt fout bij overzetten cliënten huishoudelijke hulp

Bij de overgang van klanten voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo naar de Wlz, is een fout gemaakt door het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Een groep van 288 cliënten kwam onterecht op de lijst.
stop400.jpg

Het Modulair Pakket Thuis (MPT) is per 1 april 2017 gewijzigd. Voorheen werd het MPT huishoudelijke hulp nog vanuit de Wmo geleverd en verpleging en verzorging vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Sinds deze maand moet álle zorg in het MPT, inclusief huishoudelijke hulp, vanuit de Wlz komen. Dit leidde eerder al tot onrust over het verlies van de eigen huishoudelijke hulp.

Ggz-indicatie
Om deze overgang mogelijk te maken ontvingen gemeenten oktober vorig jaar al van het CIZ (via het beveiligde CAK-portal) een lijst van cliënten met een Wlz-indicatie, een MPT en huishoudelijke hulp uit de Wmo. Het CIZ waarschuwt dat er op de lijst een groep cliënten terecht is gekomen die daar niet thuishoort. Het gaat om een groep van circa 288 cliënten met een GGZ B-indicatie, die zelfstandig thuis wonen. Het CIZ had achter de BSN-nummers van deze cliënten een ‘ja’ opgenomen: dat had ‘onbekend’ moeten zijn. Het CIZ heeft dit in de Wlz-registertoets inmiddels gecorrigeerd.

Herstellen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) schrijft over de fout: ‘De thuiswonende cliënten met een GGZ B-indicatie hebben geen recht op huishoudelijke hulp uit de Wlz, maar moeten deze uit de Wmo blijven ontvangen. Er zijn 104 gemeenten met één of meer van deze cliënten in hun bestand. De VNG verzoekt de gemeenten de ingetrokken indicaties van deze cliënten te herstellen.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.