Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘CIZ moet niet meer indiceren in de thuiszorg ’

De indicatie in de thuiszorg, momenteel in handen van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), moet weer terug naar de wijkverpleegkundige. Dat stelt cultuurwetenschapper Hannerieke van der Boom in het vakblad Nursing.

In haar proefschrift ‘Home nursing in Europe’ waarop zij 25 juni aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van Universiteit van Maastricht hoopt te promoveren stelt Van der Boom dat het CIZ niet voldoet. Van der Boom beschrijft de manier waarop de thuiszorg is georganiseerd in Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Nederland. Zij keek ook naar de gevolgen voor de professionaliteit van het beroep van wijkverpleegkundige.

Indicatiestelling zorg

“Voor de wijkverpleegkundige is het een uitholling van de professionaliteit dat zij niet meer zelf kan indiceren. Je kunt niet meer direct op een veranderende situatie inspelen en het brengt te veel bureaucratisering en stroperigheid met zich mee. De wijkverpleegkundige heeft hierdoor bovendien een hoop zelfstandigheid moeten inleveren, waardoor het beroep minder aantrekkelijk is geworden.”, aldus Van der Boom in Nursing.

Achteruitgang thuiszorg

Van der Boom constateert dat de kwaliteit van de thuiszorg in Nederland de laatste decennia achteruit is gegaan door de vele veranderingen die er zijn doorgevoerd. “Ik zou de politiek willen adviseren pas op de plaats te maken en te kijken of dit nu eigenlijk wel de ontwikkeling is die we met zijn allen willen.” (Nursing)

Lees ook:

ActiZ: ‘CIZ wordt budgetbewaker VWS

Bussemaker: meer vertrouwen bij indicatiestelling

Meldpunt voor indicatiestellingen in de Wmo

4 REACTIES

  1. Het CIZ stelt gedegen een indicatie vast door mensen die wel degelijk kennis van zaken hebben. Het probleem wordt meer veroorzaakt door onsamenhang in de gehele keten van zorg en niet in de minste plaats door een steeds reorganiserende overheid waardoor het (deel)proces steeds verschuift tussen partijen. Wellicht is het verstandiger de functie van CIZ te integreren met de Thuiszorg waardoor deze nauwer samenwerken. Het teruglopen van de zorg aan de client is een verantwoordelijkheid van de centrale overheid en niet gerguleerde decentrale overheden als gemeenten en kan je in deze niet afschuiven op het CIZ.

  2. Lees alle reacties
  3. Inderdaad, niets tot weinig afweten van de situatie en dan de bemoeienis van 5 zorgprofessionals, incl specialisten als indicatiesteller namens het CIZ negeren. Dat is wat wij hebben meegemaakt. De gevolgen op lange termijn zullen naar vermoeden nog veel kostbaarder zijn dan de afgedwongen besparing op korte termijn.

  4. het verheugt me dat nu met een wetenschappelijk onderzoek is aangetoond hoe negatief de rol van het CIZ is binnen de thuiszorg, ervaar dit dagelijks in de praktijk en het is me een doorn in het oog dat op deze manier de thuiszorg uitgehold wordt en alleen maar duurder wordt gemaakt door deze bureaucratisch laag te laten bestaan. laat de wijkverpleegkundige weer doen waar ze goed in zijn: bepalen welke zorg er nodig is!!!

  5. ‘CIZ moet niet meer indiceren in de thuiszorg ’
    Helemaal mee eens. Het zijn medewerkers(sters)van de afdeleing welzijn. Bellen mensen op met een paar vragen. Weten de thuissiuatie niet eens. Onmogelijk dat ze het zo hebben kunnen uitvinden. En de wijkzuster moet ook weer terug ook zo’n wegbezuinigd stukje zorg. Verzorgers willen zorgen en GEEN rees tegen de klokzorg en daarna paperassen invullen weg ermee. Wij zijn met mensen bezig en niet met een product.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.