Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Claudi Bockting benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie

Redacteur Zorgvisie
Claudi Bockting is benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek van Bockting is gericht op veel voorkomende psychische aandoeningen zoals depressie.
FOTO CLAUDI

Deze aandoeningen worden gekenmerkt door verstoringen in emoties. Bockting richt zich in het bijzonder op potentieel beïnvloedbare factoren die een stoornis veroorzaken en instandhouden. Daarnaast legt zij de focus op de ontwikkeling en evaluatie van innovatieve interventies om daarmee de kans op herstel en blijvend herstel te vergroten voor mensen met ernstige psychische aandoeningen.

Gebruikmaking van technologie

Als hoogleraar gaat Bockting zich tevens richten op het vergroten van toegankelijkheid van effectieve interventies met gebruikmaking van technologie. Al eerder schreef Zorgvisie over een onderzoek uitgevoerd door Bockting over online behandeling van depressie. Uit dit onderzoek bleek dat deze vorm van behandeling op korte termijn effectief is om terugval te voorkomen. Wel kwam naar voren dat op langere termijn persoonlijk contact met een psycholoog van belang is.

Over Claudi Bockting

Bockting is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Voorheen was zij hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en van 2014 tot 2017 hoogleraar Klinische Psychologie en afdelingsvoorzitter aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2017 is zij verbonden aan de afdeling Psychiatrie van Amsterdam Universitaire Medische Centra, locatie AMC. Bockting ontving onder meer een prestigieuze beurs van het Netherland Institute of Advanced Studies (NIAS, KNAW) en het Beck Institute Scholarship.

Bockting publiceerde meer dan honderd wetenschappelijke artikelen in tijdschriften en is auteur van verschillende boeken over depressie. Tevens is zij eindredacteur van verschillende boeken over psychologische interventiemethoden voor veel voorkomende psychische aandoeningen. Ook is Bockting lid van het Wetenschappelijk Adviescollege (WAC) domein Sociale- en Geesteswetenschappen (SGW), lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Zorginstituut Nederland, lid van de Raad van Toezicht van een grote geestelijke gezondheidszorginstelling en bestuurslid van de Europese Associatie voor Klinisch Psychologen (EACLIPT).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.