Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten AWBZ-instellingen hebben karig budget

Cliënten van AWBZ-instellingen kunnen nauwelijks rondkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG, belangenorganisatie van verstandelijk gehandicapten.

Bewoners die alleen zak- en kleedgeld ontvangen, houden 26 euro over. Mensen met een Wajong-uitkering hebben 181 euro vrij te besteden. Vooral bewonersbijdragen voor bijvoorbeeld de was, administratie of versnaperingen, waar instellingen steeds vaker om vragen, blijken een flinke aanslag op het karige budget.

CG-Raad

De uitgaven voor bijvoorbeeld internet, extra vervoer en een lidmaatschap bij een sport- of hobbyclub passen niet binnen het budget. Daardoor is maatschappelijke participatie bijna onmogelijk. De CG-Raad en Platform VG vinden de situatie onacceptabel. Daarom hebben ze in een brief aan de Kamer gevraagd de inkomenspositie van mensen in een AWBZ-instelling opnieuw aan de orde te stellen. (ANP)

Lees ook:

Bekijk het AWBZ-dossier

Bussemaker specificeert AWBZ

KNMG pleit tegen bezuinigingen AWBZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.