Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten en gemeenten: ‘Wmo anders aanpakken’

De koepels van gemeenten en cliënten willen de uitvoering van de Wmo veranderen. Gemeenten moeten met elke cliënt een oplossing op maat afspreken, in plaats van een standaardaanbod te verdelen onder hun burgers.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-raad) en Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) overleggen over een nieuwe modelverordening voor de Wmo. Die moet niet het aanbod regelen, maar de manier van uitvoeren: in overleg met het individu . “Wij willen dat de voorziening die de burger krijgt de uitkomst wordt van een gesprek, niet het begin”, zegt Bob van der Meijden, Wmo-projectleider van de VNG.

De huidige VNG-modelverordening regelt welke ondersteuning burgers kunnen krijgen bij welke beperking. De meeste gemeenten hebben een lijst van mogelijke voorzieningen en beoordelen aanvragen daarvoor vaak per telefoon.

De koepels willen dat een persoonlijk gesprek plaatsvindt tussen gemeente en burger. Daarin komt diens beperking aan de orde, zijn eigen inspanningen, algemene voorzieningen zoals collectief vervoer en maaltijddiensten, en individuele voorzieningen zoals rolstoelen of huishoudelijke hulp. “Daardoor heeft iemand het gevoel dat hij zelf kan kiezen, ook bijvoorbeeld tussen een goedkope oplossing en een duurdere met een hogere eigen bijdrage”, zegt Quirijn van Woerdekom van de CG-raad.

De nieuwe aanpak moet zo snel mogelijk op papier staan, zodat gemeenten er in de komende aanbestedingen gebruik van kunnen maken. De officiële nieuwe modelverordening laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten, maar volgens Van der Meijden vormt de oude verordening geen beletsel voor de nieuwe werkwijze. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees meer:

Dossier Wmo

Dossier Wmo persoonsgebonden budget

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.