Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten krijgen minder zorg na een jaar Wmo

De veranderingen in de huishoudelijke zorg leveren voor veel thuishulp-cliënten problemen op. Dat meldt de titel Zorg en Welzijn. Bij een nieuw meldpunt (her)indicatie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, dat op 10 januari is gestart, is 72 procent van de melders het niet eens met het indicatieadvies.

De melders geven aan dat de hoeveelheid zorg is verminderd en de indicatie vaak niet goed verloopt omdat die telefonisch wordt gedaan. Op die manier wordt geen goed beeld verkregen van de persoonlijke situatie van de cliënt. Bovendien vinden de cliënten dat degene die indiceert vaak onvoldoende deskundig is. Veel mensen klagen over wisselende en onkundige hulpen. Ook het persoongebonden budget wordt lager, vinden de cliënten die zich bij het meldpunt laten horen. Ook de SP heeft een eigen meldpunt.

Verantwoordelijk

De gemeenten zijn sinds de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor de (her)indicaties huishoudelijke zorg. Elke gemeente blijkt dat op haar eigen manier te doen: telefonisch of in combinatie met huisbezoek. In welke situatie de zorgconsulent van de gemeente op huisbezoek gaat, is weer ter beoordeling van de betreffende gemeente. Voorheen werden de indicaties door het Centrum Indicatiestelling Zorg gedaan, die dat overigens ook voornamelijk telefonisch deed.

Gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat weten dat gemeenten altijd open staan voor verbeteringen, “Maar als je de honderd meldingen tot nu toe afzet tegen de 300.000 herindicaties, zijn er toch nog veel mensen tevreden”, relativeert Frea Broekman, woordvoerder Wmo van de VNG.

Cliëntenorganisatie

Gert-Jan Bloemendal van cliëntenorganisatie Zorgbelang vindt de ruim honderd klachten die in twee weken bij het meldpunt (her)indicatie zijn binnengekomen wel degelijk zorgelijk: “Als 72 procent aangeeft dat ze het huishouden onvoldoende zelfstandig draaiende kunnen houden, dan is dat niet in overeenstemming met het doel van de Wmo, namelijk te zorgen dat mensen mee kunnen doen.” (zorgwelzijn.nl)

Lees ook:

Den Haag lanceert wmo-plan

‘Budgethouders de dupe van Wmo’

Minder ontslagen in thuiszorg (door Wmo)

Dossier Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.