Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cliënten thuiszorg Hengelo al weken zonder hulp

Mark van Dorresteijn
De overgang van de thuiszorg in Twente verloopt niet vlekkeloos. Zorggroep Manna kwam deze week in het nieuws doordat zij volgens de SP-fractie in Hengelo niet alle klanten zou kunnen bedienen. Vijf procent zou nog geen zorg ontvangen.
Cliënten thuiszorg Hengelo al weken zonder hulp

“Sommige mensen hebben inderdaad al weken geen hulp gehad”, beaamt Wesselien de Jong, directeur van Manna. “Zij zaten die tijd ook niet onder contract bij Manna. Pas sinds januari leveren wij zorg aan deze mensen. Wij werken nu met man en macht om iedereen zorg te leveren. Om aan te geven hoe hectisch het is: op 18 december kregen wij zevenhonderd nieuwe cliënten toegewezen en we blijven nieuwe aanmeldingen binnen krijgen. Gisteren waren er bijvoorbeeld veertig nieuwe aanmeldingen. Wij zijn nu als een gek bezig om nieuw personeel te regelen. We hebben zeshonderd nieuwe mensen in drie weken tijd aangenomen. Kortom het is een echt een enorme klus. Zo’n aanbesteding moeten we nooit meer willen in Nederland.”

Topje van de ijsberg

Vincent Mulder, van de Hengelose SP-fractie herkent deze grote aantallen. “De gemeente stuurt meerdere lijsten met nieuwe klanten naar de zorgaanbieders. Ze zijn begin december begonnen met het versturen, maar tot op heden ontvangen zorgaanbieders nog steeds nieuwe lijsten met klanten. Destijds gaf wethouder Otten aan dat er weinig problemen zouden zijn bij de overgang naar de nieuwe aanbieders. Dat blijkt nu toch anders. Veel cliënten hebben geen ondersteuning gehad omdat medewerkers van de oude aanbieders al hun vakantiedagen opnamen voordat het jaar eindigde. Dat resulteerde in het feit dat veel mensen zonder hulp zaten. Daar komt bovenop dat Manna nu ook problemen heeft met het leveren van de zorg. Wij hebben inmiddels dertien meldingen binnen gekregen dat de zorg via Manna niet goed geregeld is en we vermoeden dat dit het topje van de ijsberg is.”

Andere partijen

De Hengelose wethouder Bert Otten liet tegenover RTV Oost weten dat Manna tot maandag de tijd krijgt om al haar cliënten thuiszorg te bieden. Lukt het Manna niet, dan zal de zorg tijdelijk door andere partijen worden ingevuld. Volgens Otten heeft Manna zich contractueel verplicht om per 1 januari al haar klanten passende zorg te bieden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Strijd om thuiszorg in Twente tussen TSN en Tzorg

Twentse thuiszorg stuurt personeel naar schoonmaker

Thuiszorg krijgt 17 miljoen voor scholing en alfahulpen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De Zorg holt schteruit. De Politiek maakt zich alleen druk over de a.s. Verkiezingen en met name zichzelf , maar de Client zal hun/haar een Zorg wezen. Een Stem-Advies; ” Stem alleen op die Politici die Geloofwaaardig zijn ” ; en dat zijn er niet veel meer ! Helaas !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.