Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliëntenorganisaties bezorgd over privacy jeugdzorg

Redacteur Zorgvisie
Zes cliënten- en ouderenorganisaties trekken aan de bel over de bescherming van persoonsgegevens in de jeugdhulp. Ze vinden dat gegevens van jongeren en ouders in deze tak nog niet voldoende worden beschermd.
PrivacyJeugdhulp400.jpg
Fotolia.

Ieder(in), LOC, het LPGGz, Ouderkracht voor ’t Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland hebben gezamenlijk een rapport gestuurd naar het ministerie van Veiligheid en Justitie en VWS. Daarin vragen ze om aandacht voor de privacy van cliënten in de jeugdhulp. Ook doen ze aanbevelingen over hoe de gegevens beter beschermd kunnen worden.

Privacy sociaal domein
Vorige week meldde de Autoriteit Persoonsgegevens dat veel gemeenten niet zorgvuldig omgaan met cliëntgegevens uit het sociaal domein. De zes organisaties sluiten zich daar in hun rapport ‘De jeugdzorg ontregeld’ bij aan. ‘Ik houd dit onderwerp nu al een tijdje in de gaten en de problemen blijven zich maar opstapelen’, zegt Nely Sieffers van het UW Ouderenplatform. ‘Het lijkt wel of gemeenten privacy helemaal niet meer op de agenda hebben staan.’

Regels privacy jeugdzorg
De organisaties stellen in hun rapport dat er kaders moeten komen voor de aanlevering, het gebruik en de verwerking van persoonsgegevens. Om dat te bewerkstelligen stellen ze een aangepaste regelgeving voor. ‘Regels voor gemeenten op het gebied van privacy ontbreken in de Jeugdwet. De Raad van State wees hier al eerder op, maar er werd niets mee gedaan’, schrijft het LOC. De organisatie smaken zich vooral zorgen over mailverkeer waarin gegevens worden genoemd. ‘Eén verkeerde mail en persoonsgegevens liggen op straat. Dit wordt door jongeren en ouders ervaren als een vertrouwensbreuk.’

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.