Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliëntenstops: Van Rijn speelt bal door naar NZa

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het is aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de vinger aan de pols te houden bij dreigende cliënstops in de wijkverpleging. Dat schrijft hij in antwoorden op Kamervragen van SP-Kamerlid Lilian Marijnissen over Buurtzorg Nederland.
Boete NZa Zorgkompas
Foto: iStock

Buurtzorg Nederland overweegt een cliëntenstop in te stellen, omdat zorgverzekeraars geen zekerheid geven over de uitbetaling van extra zorg. Dat maakte Buurtzorg-directeur Jos de Blok enkele weken geleden bekend in Zorgvisie. Voor een bedrag van ruim 8 miljoen euro was nog geen dekking. Vorig jaar verrasten zorgverzekeraars De Blok in oktober met de weigering om 10 miljoen euro aan extra zorg uit te betalen, waarop Buurtzorg 2016 afsloot met een verlies van 4,7 miljoen euro.

NZa heeft regie bij cliëntenstops

SP-Kamerlid Lilian Marijnissen wil dat demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van VWS samen met de NZa de regie neemt om wachtlijsten en cliëntenstops in de wijkverpleging te voorkomen. Maar Van Rijn legt in de antwoorden op haar Kamervragen uitgebreid uit dat de contractering van zorg een zaak is van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Zij maken samen afspraken over prijs, volume en omzetplafonds. Als bij een zorgaanbieder een omzetplafond wordt bereikt, dan is aan de zorgverzekeraar om de continuïteit van zorg te garanderen, aangezien verzekeraars zorgplicht hebben. De verzekeraar kan patiënten doorverwijzen naar andere aanbieders of andere financiële afspraken maken met de zorgaanbieder bij wie het afgesproken budget al op is. Het is aan de NZa om hierop toezicht te houden. Als zorgverzekeraars niet aan hun zorgplicht voldoen, kan de NZa ingrijpen door middel van een gesprek, aanwijzing of last onder dwangsom. Maar volgens Van Rijn is dat laatste nog niet nodig geweest.

Buurtzorg bijna rond met verzekeraars

Sterker nog, er zijn geen signalen dat zorgverzekeraars onvoldoende wijkverpleging inkopen, stelt Van Rijn. Het beschikbare budget is sinds 2015 alleen maar toegenomen. Vorig jaar hielden de zorgverzekeraars zelfs geld over. Bij individuele aanbieders kunnen wel problemen ontstaan als het budgetplafond is overschreden. Dat is dus het geval bij Buurtzorg. De NZa heeft op verzoek van Van Rijn contact gezocht met Buurtzorg. De zorgaanbieder heeft laten dat er nog geen sprake is van cliëntenstops. Verzekeraars en Buurtzorg hebben volgens Van Rijn een constructieve instelling getoond in de onderhandelingen en Van Rijn verwacht dat partijen daarmee doorgaan. Jos de Blok laat weten dat de onderhandelingen de goede kant op gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.