Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CNV: ‘Laat mensen met arbeidsbeperking niet vallen’

CNV Connectief-voorzitter Jan de Vries is verontwaardigd over het bericht dat werkgevers bij de overheid en het onderwijs af willen van de huidige quota voor participatiebanen uit het sociaal akkoord van 2013. ‘Werkgevers laten mensen met een arbeidsbeperking in de kou staan.’
jandevries400.jpg

Werkgevers bij de overheid en in het onderwijs willen af van de huidige quota voor participatiebanen uit het sociaal akkoord van 2013. Daarin is afgesproken dat de marktsector 100.000 banen zou creëren voor werkzoekenden met een beperking die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. De overheid zou daarnaast 25.000 functies moeten vrijmaken.

Onacceptabel
Jan de Vries: ‘Er zijn sectoren in de publieke sector die keurig hun aandeel hebben geleverd, zoals provincies. Zij bewijzen dat het wel kan. Werkgevers moeten niet terugkrabbelen nu het op uitvoeren aankomt. Het is onacceptabel dat juist de overheids- en onderwijswerkgevers door een brief aan de informateur de afspraken uit het sociaal akkoord van 2013 ter discussie stellen en zo mensen met een arbeidsbeperking in de kou laten staan’.

Niet weglopen
Volgens De Vries blijkt uit de cijfers dat, in tegenstelling tot het bedrijfsleven, de overheids- en onderwijswerkgevers onvoldoende participatiebanen hebben gerealiseerd. ‘Staatssecretaris Klijnsma heeft daarom de Tweede Kamer geïnformeerd over het voornemen van het kabinet om de quotumheffing voor het realiseren van participatiebanen in te voeren voor de sector overheid en onderwijs. Dat is voor de overheids- en onderwijswerkgevers verenigd in het Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO) aanleiding om de oorspronkelijke afspraken ter discussie te stellen. Juist de overheids- en onderwijswerkgevers moeten niet weglopen van de gemaakte afspraken, maar het goede voorbeeld geven en zich extra inspannen om mensen met een arbeidsbeperking een baan te bieden.’ CNV Connectief dringt er bij de werkgevers op aan om te laten zien dat nog dit jaar met meer inspanningen daadwerkelijk wordt begonnen aan een inhaalslag. Alleen door op korte termijn meer participatiebanen te realiseren kan een quotumheffing worden voorkomen.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.