Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CNV: ‘Schoonmaak moet thuiszorgpersoneel overnemen’

Schoonmaakbedrijven die vanaf 1 januari de huishoudelijke zorg gaan uitvoeren moeten thuiszorgpersoneel overnemen en de CAO Thuiszorg volgen. Dat stelt de vakbond CNV op basis van juridisch onderzoek.

Staatssecretaris Ross van VWS zei twee geleden in de Tweede Kamer dat zowel de CAO Schoonmaak als de CAO Thuiszorg van toepassing zijn op de huishoudelijke zorg. Werkgevers kunnen zelf kiezen, aldus Ross.

Juridische toets

Maar volgens de CNV is dat niet zo. De bond heeft de WMO-gevolgen door Schelllaart Advocaten laten toetsen. Volgens dat onderzoek blijkt dat juist de afspraken over contractswisseling in de CAO Schoonmaak gunstig uitpakken voor de thuiszorg.

Behoud oude arbeidsvoorwaarden verplicht

Als een schoonmaakbedrijf per 1 januari 2007 huishoudelijke zorg gaat uitvoeren, moeten de werknemers van het oude bedrijf (thuiszorg) overgenomen worden en dezelfde soort contracten krijgen. Europese rechtspraak bepaalt dat dan de Wet overgang van onderneming van toepassing is. Dit houdt concreet in: behoud van bestaande arbeidsvoorwaarden en dus de oude CAO Thuiszorg.

Overname personeel verplicht

Hiermee is volgens CNV juridisch hard gemaakt dat de CAO Thuiszorg geldt voor alle huishoudelijke hulp. De CNV stelt dat duizenden werknemers in de thuiszorg niet hoeven te vrezen voor verlies van hun baan en een teruggang in arbeidsvoorwaarden.

Einde onzekerheid

Volgens CNV-bestuurder Leon Vincken maakt het onderzoek een eind aan de onzekerheid of de CAO Thuiszorg nog algemeen verbindend is. In het voorjaar spraken werkgevers en vakbonden af dat de CAO Thuiszorg voor alle huishoudelijke zorg geldig was. Maar omdat de CAO Thuiszorg per 1 oktober is afgelopen, geldt deze algemeen verbindend verklaring niet meer. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

CAO Schoonmaak mag ook voor WMO

CNV voorspelt ontslaggolf thuiszorg

Schoonmaakbranche moet CAO naleven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.