Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie Scheidsgerecht beoordeelt schending code

MAARSSEN – Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg roept een nieuwe governancecommissie in het leven. Organisaties van patiënten, cliënten en andere belanghebbenden kunnen binnenkort terecht bij dit onafhankelijke orgaan als ze vinden dat een instelling zich niet houdt aan de Zorgbrede Governancecode.

Dat staat niet in de code zelf, maar leggen vijf brancheorganisaties vast in een geschillenreglement. “Een uitstekende basis voor goed bestuur”, noemde voorzitter Andreé van Es van Brancheorganisaties Zorg (BoZ) de regeling op vrijdag 12 mei tijdens het congres Zorgbrede Governancecode: mijlpaal in de zorg. Met de instelling van de commissie wil BoZ voorkomen dat de code verwordt tot papieren tijger.

Mentaliteit

Dat een organisatie volgens de regels governanceproof is, betekent nog niet dat bestuurders de boel niet kunnen belazeren, betoogde Van Es aan de hand van de Enron- en andere affaires. “Het gaat niet alleen om de regeltjes maar ook om de attitude en mentaliteit van bestuurders en toezichthouders. Goed bestuur staat voor moreel gezag, vertrouwen, integriteit en respect, maar ook openbaarheid, verantwoording afleggen en ten slotte risico’s onderkennen, zien aankomen en beperken.”

Signaal

De stelling van BoZ: “Met een beter verankerd horizontaal toezicht kan

het verticaal toezicht in omvang en intensiteit worden verminderd.” Volgens Van Es geven de aanbieders met de code een signaal aan de overheid om zich terug te trekken ten gunste van de verantwoordelijkheid van veldpartijen.

In discussie

BoZ-voorzitter Van Es gaat op maandagmiddag 22 mei tijdens het ZorgVisie-VWS-congres Goed bestuur en ondernemerschap in Den Haag in discussie met minister Hoogervorst en Morris Tabaksblat, voorzitter raad van toezicht Leids Universitair Medisch Centrum. Voor het congres zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.