Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Communicatie arts en verpleegkundige vaak verstoord

Redactie Zorgvisie
De communicatie tussen arts en verpleegkundige is regelmatig dusdanig verstoord dat er geen overleg meer plaatsvindt. Dat blijkt uit onderzoek van het expertisecentrum LEVV en artsenorganisatie KNMG. Door verschillen van mening tussen arts en verpleegkundige kan het gebeuren dat de verpleegkundige op eigen houtje medicatie voorschrijft en toedient, waardoor de patiënt schade op kan lopen.

Volgens het rapport leggen verpleegkundigen en verzorgenden bij een discussie zich vaak neer bij de mening van de arts of besluiten naar eigen inzicht te handelen. Dilemma’s als gevolg van meningsverschillen tussen de professionals komen in vrijwel alle zorgsectoren voor. In ziekenhuizen komt bijvoorbeeld verschil van inzicht voor over het wel of niet ontslaan van een patiënt uit het ziekenhuis. In verpleeg- en verzorgingshuizen verschillen verpleegkundigen en verzorgenden wel eens van inzicht over de behandeling en komen dan tussen de familie van de cliënt en de verpleeghuisarts te staan. In de thuiszorg speelt regelmatig de vraag wie verantwoordelijk is voor welk deel van het zorgproces waarbij verpleegkundigen en verzorgenden van mening kunnen verschillen met de huisarts. De conclusies van het rapport zijn gebaseerd op literatuuronderzoek en interviews met ziekenhuisbestuurders, managers, verpleegkundigen en wetenschappers.

Arts en verpleegkundige

“De belangrijkste boodschap van dit rapport is dat artsen en verpleegkundigen soepeler moeten samenwerken”, zegt Clementine van Stiphout van het LEVV. “De verpleegkundige is de expert op het gebied van welzijn van de cliënt en de arts denkt vanuit zijn medische achtergrond. Deze twee werelden botsen vaak. Het is zaak dat verpleegkundigen zich in deze discussies niet laten ondersneeuwen door de artsen.” Om dilemma’s te doorbreken acht het LEVV het van belang dat gewerkt wordt aan drie elementen namelijk vakkennis, vakinhoudelijk leiderschap en teamwork. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Dreigend tekort gespecialiseerde verpleegkundigen’

AMC geeft artsen en verpleegkundigen rekenles

KNMG krijgt Arie Nieuwenhuijzen Kruseman als voorzitter

RVZ pleit voor opleidien extra artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.