Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Concentratie gynaecologische kankeroperaties Brabant

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ingewikkelde operaties bij patiënten met gynaecologische kanker in Brabant vinden vanaf september alleen nog plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het Elisabeth Ziekenhuis Tilburg stopt met deze operaties.
Concentratie gynaecologische kankeroperaties Brabant

Vrouwen kunnen voor de zorg en de nabehandeling onveranderd terecht in de andere ziekenhuizen in de provincie.

Catharina Ziekenhuis

Tot voor kort waren het Catharina Ziekenhuis en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis samen het verwijscentrum voor complexe gynaecologische kanker. Strengere kwaliteitseisen en het aanscherpen van de volumenormen maakt het noodzakelijk om deze zorg in één ziekenhuis te concentreren. Het Catharina Ziekenhuis is hiermee het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker. Met het verplaatsten van de gynaecologische complexe ingrepen naar het Catharina Ziekenhuiskomen twee gespecialiseerde artsen en een verpleegkundige over van het ETZ.

Kanker

De komende vijf jaar zal het aantal vrouwen dat te maken krijgt met een vorm van gynaecologische kanker toenemen. Voor baarmoederkanker wordt zelfs een stijging verwacht van veertig procent. Volgens KWF Kankerbestrijding hebben in 2020 ongeveer 19 duizend vrouwen baarmoederkanker. Het aantal vrouwen met eierstokkanker neemt in die periode ook toe. Alleen het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker neemt als gevolg van de landelijke vaccinatie af tot ongeveer 3600 patiënten.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.