Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Concentratie van kankeroperaties loont’

De sterfte na alvleesklieroperaties in Brabant en Noord-Limburg is enorm afgenomen na concentratie van de ingrepen in een klein aantal ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid en een chirurg-oncoloog van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis.
‘Concentratie van kankeroperaties loont’

Enkele jaren geleden overleed nog 24 procent van de patiënten die een operatie ondergingen. Sinds in 2005 werd besloten dat alleen nog gespecialiseerde artsen met gespecialiseerde teams de operaties mochten uitvoeren in drie geselecteerde ziekenhuizen in het zuiden, daalde de sterfte naar 4 procent.

Complexe zorg

Volgens de onderzoekers blijkt dat de overlevingskansen van patiënten sterk verbeteren als de ingreep alleen wordt uitgevoerd door mensen die zeer ervaren zijn en onderling goed op elkaar zijn ingespeeld. Alvleesklieroperaties staan te boek als complex en gevaarlijk.

Operaties

De ziekenhuizen waar de operaties worden uitgevoerd zijn het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Concentratie

De overheid wil dat ziekenhuizen zich in de toekomst specialiseren in bepaalde ziekten en niet meer, zoals nu het geval is, alle ziekten behandelen. Door deze specialisaties zou de kwaliteit van de behandelingen fors kunnen stijgen. Patiënten hebben zo betere overlevings- en genezingskansen en de maatschappij bespaart veel geld. De specialisaties liggen gevoelig in de ziekenhuiswereld. Directies zijn bang om omzet te verliezen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Els Borst pleit voor concentratie kindergeneeskunde

‘Concentratie behandellocaties leidt tot twee miljard winst’

UMC’s komen met plan concentratie kindergeneeskunde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.