Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Concept-bestuursakkoord VNG ligt op tafel

Er rouleert een concept-bestuursakkoord tussen gemeenten en de rijksoverheid over onder andere de bezuinigingen op de Wmo. De Volkskrant schrijft in het bezit te zijn van dit akkoord.
Concept-bestuursakkoord VNG ligt op tafel

Uit het concept-akkoord van de Volkskrant zou blijken dat ruim twee miljard euro gekort wordt op de bijstand en de Wajong-regeling voor jonggehandicapten. Bovendien worden de sociale werkplaatsen hard gekort. Slechts eenderde van de mensen die bij een sociale werkplaats werken, kunnen daar blijven. Dat zijn zo’n dertigduizend mensen. De inkrimping begint in 2014.

Wmo

Uit het concept blijkt ook dat vanaf 2013 begeleiding helemaal naar de Wmo zal worden overgeheveld. Dit gaat gepaard met een korting. Begeleiding zoals het nu in de AWBZ geregeld is, kost tussen de 2,1 en 3,3 miljard euro per jaar. Gemeenten krijgen hier straks vijf procent minder voor.

Pijnpunt

De sociale werkplaatsen zijn een pijnpunt in de onderhandelingen tussen het kabinet en gemeenten over het bestuursakkoord. De VNG maakte vrijdag bekend dat “het bestuursakkoord, zoals het nu op tafel ligt, een groot geschilpunt bevat. Dat betreft de sociale werkvoorziening”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Sandra Korthuis weg bij VNG

VNG: ‘Betaalde krachten in de Wmo zijn lang niet altijd nodig’

VNG: ‘Wmo korting bijft onaanvaardbaar’

CG-raad bezorgd over uitspraken VNG

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.