Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contacten huisartsenpraktijk bijna weer op niveau van vóór corona

Hester Hinloopen
Na de intelligente lockdown afgelopen maart nam de zorgvraag bij de huisartsenpraktijk aanzienlijk af. Deze nam vanaf eind mei weer toe en ligt inmiddels weer bijna op pre-coronaniveau. Nivel-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NZa, toont aan dat er geen sprake is geweest van een inhaalslag.
Stethoscope And White Jigsaw Puzzle On Pink Background. Copy Space

Het aantal consulten bij de huisarts nam tijdens de intelligente lockdown met een kwart af. Het aantal visites halveerde zelfs. Hoewel het totaalaantal huisartsenconsulten bijna weer op hetzelfde niveau als in 2019 ligt, is het aantal korte consulten van minder dan vijf minuten, toegenomen van 29 procent naar 33 procent. Hieruit maken de Nivel-onderzoekers op dat de consulten niet complexer zijn geworden, doordat patiënten meerdere zorgvragen binnen een consult bespreken.

‘Geen inhaalslag’

De afgenomen zorgvraag heeft echter niet geleid tot een inhaalslag. Uit de Nivel-studie (.pdf) blijkt dat er geen piek is geweest aan huisartsenzorg na de lockdown. Dat bekent dat de totale zorgvraag bij de huisarts over het jaar 2020 achterblijft bij die van 2019.

Het is volgens de Nivel-onderzoekers belangrijk om de vraag naar huisartsenzorg te blijven monitoren, helemaal nu het aantal coronabesmettingen, en daarmee ook de druk op de zorg, stijgt.

Relatief weinig visites

Ten slotte merken de onderzoekers op dat er nog steeds relatief weinig visites worden afgelegd door huisartsen, met name voor patiënten met chronische aandoeningen. Er is geen toename in het aantal consulten voor chronische aandoeningen. Er is dus minder direct contact tussen huisartsen en de meest kwetsbare chronische patiënten.

‘Zeker nu de coronapandemie langdurig aanhoudt is het belangrijk om de oorzaken hiervan (minder vraag van patiënten, afhouden van huisartsen/assistentes, andere manier van contact) en de impact op de gezondheid en kwaliteit van leven van deze patiënten te onderzoekers’, aldus de auteurs van de factsheet.

Het Nivel analyseert in opdracht van de NZa de impact van de coronapandemie op zorgvraag bij huisartsen en publiceert hier wekelijks een factsheet over. De onderzoekers baseren zich op de gegevens van zo’n 350 huisartsen aangesloten bij Nivel Zorgregistratis Eerste Lijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.