In de brief van 14 juni aan de leden van ActiZ gaat De Jager in op de stand van zaken rondom de inzet van zzp’ers in de AWBZ. ActiZ strijdt al geruime tijd tegen de constructie waarbij zzp’ers in de AWBZ worden ingezet door zogenoemde ‘bemiddelingsbureaus’. Dat zijn geen reguliere AWBZ-zorgaanbieders, maar bedrijven die alleen zelfstandigen willen inzetten en geen vaste medewerkers in dienst hebben. Het ministerie van VWS wil deze constructie mogelijk maken, maar ActiZ heeft dit vooralsnog voor de rechter tegen weten te houden. De Jager schrijft: “De inspanningen van VWS zijn er, voor zover mij bekend, thans op gericht de zorgwetgeving zodanig te wijzigen dat dit de inzet van onderhavige zorgverleners buiten dienstbetrekking wel mogelijk maakt. Het voorafgaande betekent ook dat als de feiten en omstandigheden anders zouden zijn dan in vorenbedoelde gevallen het wel mogelijk kan zijn dat er gewerkt wordt buiten een dienstbetrekking.”
Na 2012
In een bijlage in de brief wordt ook voorzichtig een tijdspad genoemd voor directe contractering van zzp’ers door het zorgkantoor: “Op dit moment wordt onderzocht wat de consequenties zijn als de mogelijkheid van contractering van individuele zorgverleners zou worden ingevoerd. Naar verwachting zal directe contractering van zelfstandige, individuele zorgverleners door zorgkantoren niet eerder dan in 2012 mogelijk zijn.”
Mededeling ActiZ
Vandaag meldt brancheorganisatie ActiZ op haar site dat de ministeries van VWS en Financiën definitief hebben vastgesteld dat zzp’ers binnen de AWBZ niet kunnen worden bemiddeld door bemiddelingsbureaus. Over de inspanningen van VWS om de wet aan te passen, wordt in dit bericht niet gerept. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Veel vragen over zzp-convenant bij VWS
ActiZ wint kort geding over zzp’ers
Zelfstandige verpleegkundigen aan tafel bij VWS
CVZ: Geef pgb niet aan bemiddelingsbureaus
ik denk dat om de zorg voor gewone mensen betaalbaar te houden het een slim plan is. Maar de bemiddelingsbureau`s doen goed werk en over het algemeen tegen billijke prijzen.het zorg kantoor zal ws ook geld voor de bemiddeling vragen. dus waar zit dan het verschil??? het geld komt bij het zorgkantoor en de patient/client merkt er niets van1!!