Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Controles grieppoli Slotervaart niet gedekt

De controles op Mexicaanse griep die het Slotervaart Ziekenhuis vanaf vandaag in een speciale grieppoli uitvoert, worden niet door de zorgverzekering gedekt. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Controles grieppoli Slotervaart niet gedekt

In het Slotervaart Ziekenhuis kunnen bezoekers zich vanaf vandaag laten controleren op besmetting met het H1N1-virus. Met een checklist en een keeluitstrijk controleren medewerkers in de poli binnen een halfuur patiënten op influenza. De volgende dag krijgen de onderzochte mensen te horen of ze de Mexicaanse griep hebben of niet. Ziekenhuisbestuurder Aysel Erbudak neemt aan dat de controles die in een aparte afdeling van haar ziekenhuis uitgevoerd worden door zorgverzekeraars gedekt worden. “Onze insteek is eerst de polikliniek op poten zetten en later kijken naar de bekostiging”, aldus Erbudak. “Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze controles onder bestrijding van infectieziekten vallen en vergoed worden door de zorgverzekeraar. Wellicht maken we er aparte dbc’s voor aan.”

Griep verzekerde zorg

Woordvoerder Tom Dalinghaus van ZN spreekt tegen dat de controles onder de verzekerde zorg vallen. “We zijn nogal verbaasd over de actie van het Slotervaart. Er is namelijk landelijk afgesproken in een richtlijn van het RIVM dat burgers zich telefonisch tot de huisarts moeten wenden.” Volgens Dalinghaus is voor een controle een doorverwijzing van de huisarts nodig. Omdat bij de controles van het Slotervaart geen huisarts te pas komt, is het geen gedekte zorg. “De huisarts weet of een patiënt al dan niet tot een risicogroep behoort. Ziekenhuismedewerkers kennen de voorgeschiedenis van een bezoeker niet. Daarom is de huisarts aangewezen om de triage te doen. We vinden het niet professioneel dat het Slotervaart tegen deze afspraak in gaat.”

Besmettingsgevaar griep

Volgens Dalinghaus is het verder belangrijk dat mensen eerst bellen, voordat zij zich laten controleren. Zo wordt het gevaar op besmetting beperkt. In een poli wordt de kans op besmetting juist hoger. “Daarbij zegt het Slotervaart dat zij de onzekerheid bij mensen wil wegnemen. Het openen van een poli draagt hier volgens ons niet aan bij. Inmiddels is immers bekend dat het om een milde griepvariant gaat.”

Privaat ziekenhuis Slotervaart

Volgens Erbudak stelt de polikliniek mensen wel degelijk gerust. “Omdat wij het predikaat privaat ziekenhuis hebben, wordt meteen verondersteld dat het ons om het geld te doen is. Met de poli is ons doel echter zoveel mogelijk mensen helpen en angst wegnemen. Het besmettingsgevaar in ons ziekenhuis is gering omdat we de poli in een apart afgesloten gedeelte naast de Spoedeisende Hulp hebben opgezet.”

Personeelsgebrek grieppandemie

Het loopt inmiddels storm op de poli. “We hebben een extra callcenter opgetuigd om alle geïnteresseerden te woord te kunnen staan”, zegt de ziekenhuisbestuurder. Het landelijk tekort aan ziekenhuismedewerkers op de arbeidsmarkt, met name in de zomer, is volgens haar geen belemmering voor het opzetten van de poli. “Nood breekt wetten dus verdelen we onze capaciteit. We hebben extra mensen vrijgemaakt die nu in de poli staan.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Slotervaartziekenhuis werft 100 Wajongers

‘Slotervaart mag verder met alternatieve methoden’

NVZ daagt Slotervaartziekenhuis

Slotervaartziekenhuis kaapt verpleegkundigen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.