Hokken deed zijn uitspraken op een discussiebijeenkomst op het ministerie van VWS op 18 februari. Aanleiding was het rapport Zicht op prestaties ouderenzorg: studie VVT 2009 van onderzoeksbureau Gupta dat concludeert dat de ouderenzorg twee miljard euro goedkoper kan werken. De tachtig aanwezige zorgdirecteuren discussieerden over wat zorginstellingen in de ouderenzorg zelf kunnen doen om efficiënter te werken.
Zorginstellingen steeds zakelijker
Een trend is dat zorginstellingen steeds zakelijker worden. Ze kijken kritisch naar hun portfolio en beperken zich steeds meer tot activiteiten die nog geld opleveren. Cordaan, de grootste Amsterdamse zorgaanbieder, heeft berekend dat alarmopvolging en verzorgingshuiszorg onrendabele activiteiten zijn, meldt Roeland Hokken. “Daar gaan we mee stoppen.” Een aanwezige bestuurder vraagt zich af of Cordaan zo maar kan stoppen gezien haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als zorgorganisatie. En hoe zit het met langlopende contracten met woningcorporaties waarvan Cordaan verzorgingshuizen huurt?
Ver voor de troepen uit
Navraag bij Cordaan leert dat Hokken ver voor de troepen uitloopt. Cordaan-bestuursvoorzitter Eelco Damen reageert verbaasd. “Het klopt niet dat Cordaan stopt met verzorgingshuiszorg en alarmopvolging. We onderzoeken juist hoe we deze activiteiten kostendekkend kunnen maken.”
Marktprincipe
SP-Kamerlid Renske Leijten begrijpt wel dat verzorgingshuizen moeite hebben om rond te komen, omdat de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit voor verzorgingshuiszorg onder de kostprijs liggen. “Je moet cliënten hebben met een zware zorgzwaarte om quitte te draaien.” Maar Leijten vindt het wel een kwalijke zaak als als Cordaan zou stoppen met verzorgingshuiszorg. “Dit soort zaken krijg je als je het marktprincipe los laat op de zorg. Ook bij de Wmo hebben we gezien dat zorgorganisaties zo maar kunnen stoppen. Is dat het beste voor cliënten?” (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees meer:
Manifest moet Cordaan kleinschaliger maken
CBS: arbeidsproductie ouderenzorg is toegenomen
Ouderenzorg verliest belastingvrijstelling
Zorgvisie Nieuwsbrief
Neem een abonnement op Zorgvisie en lees het volledige verslag van de bijeenkomst in de Zorgvisie nieuwsbrief nummer 8.
in dit land zijn er 3 dingen die je niet moet zijn/worden…..
ziek,oud of gehandicapt. nu nog niet te voorkomen maar daar wordt hard aan gewerkt…een werkgroep om te kijken hoe we oude mensen kunnen helpen bij het eindigen van hun leven!!!!een overheid die ons straks voorschrijft wat we mogen eten, drinken ,hoe vaak we moeten sporten!!!!!doen we dat niet dan kunnen we geen aanspraak meer maken op de ziektekostenverzekering??? prenataal onderzoek om er alles aan te doen een gezond kind op deze wereld te zetten, heel belangrijk ,maar als moeder van een ernstig gehandicapte zoon weet ik dat sommige dingen niet te voorkomen zijn. het is geen kwestie van geld alleen, het heeft veel meer te maken met hoe we naar ons mens-zijn willen kijken. laten wij er voor zorgen dat er ook voor de “onrendabelen” een plaats komt/blijft in onze samenleving,zij kunnen ons als we goed kijken heel veel leren.
Wat mij vooral opvalt is de gebrekkige communicatie tussen bestuurder en bestuurssecretaris. In elk geval wordt de missie verschillend begrepen en lijkt het erop dat iemand de behoefte heeft met een statement de pers te halen. Overigens zal het in de wat verdere toekomst hier wel op uitdraaien. Geleidelijk hopelijk, we hebben schat ik in zo’n tien jaar nodig om deze lichtere zorg op een goede manier in de eigen woonomgeving van clienten te leveren.
Pieter Hermsen
Bestuurder in de Ouderenzorg
Als we de heer Hokken ontslaan is een deel van de financieele problemen al weer opgelost. Mag hij blij zijn, normaal wordt iemand die voor de troepen uitloopt afgeschoten.
Ik heb nog not zo ,n KAPITALE nonsens gelezen! !
Onze uderen verdienen de zorg.
iemand die hier anders over denkt , denkt egoistishe en kort door de bocht. Wat doe die personn wanneer hij/ zij in het ziekenhuis komt en zorg nodig heeft? NEEEEEEN,ik hoef geen zorg want ik heb een uitkering en verdien het niet om verzorgd te worden! Neen, zo eentje reageerd agressief en eist de zorg waar hij denkt recht op te hebben. Leer ze mij kennen.!!!!!!
De linkse elite wil het graag op marktwerking gooien om hun eigen systeem in stand te houden. T zijn niet meer dan leugens.
De reacties dat dit met marktwerking te maken zou hebben is te kort door de bocht, eigenlijk zelfs volledig onjuist. Het gaat erom dat er door de invoering van de ZZPs een groep mensen in die tussen de wal en het schip vallen, te grote zorgvraag voor thuis en een te kleine indicatie voor opname. dat is het hele probleem ! Heeft niets met maktwerking te maken dus..
Eens met Carla. Door specialisten en verpleegkundigen wordt 20 tot 25% tijd aan administratie besteed. Bij apotheken is dat al meer dan 50% van de tijd. Tel daarbij alle instellingen die zich met indicatiestelling, procedurele rompslomp en zo bezighouden. Maar niemand in de politiek die zich hardop afvraagt of al die maatregelen die de afgelopen jaren zijn ingevoerd ook daadwerkelijk bijdragen aan een goede zorg. Schande inderdaad dat aan de zorginstellingen gevraagd wordt om te bezuinigen.
mijn vraag is feitenlijk. Gaat het bij ouderenzorg om de winst -en verliesrekening of om de de zorg voor ouderen. Die secretatris zal wel voor het minimumloon werken daar bij cordaan.
Van de overheid hebben we weer gezien hoe ie werkt en van de zorgorganisaties weten we hoe het geld verdeeld wordt….. KAN IEMAND HET RAAM OPENZETTEN VOOR EEN FRISSE WIND ( en zuurstof) en de deur dan ook maar gelijk voor mensen met hersens (naar binnen)ipv een creditcard op kosten van de burger ( naar buiten)…..
In ieder geval een herkenbaar geluid van PVV en TON (hij doet zijn naam eer aan). En zoals gewoonlijk een flauwekul verhaal, want die ouderen hebben in hun leven al meer premie betaald dan Ton. Maar goed: voordat een Ton met spoed naar de OK vervoerd moet worden check ik in het vervolg toch even of hij daarvoor al voldoende premie heeft betaald 🙂
Goede zorg is zeker prima te leveren. Het venijn zit in de enorme overhead. Een schande dat dit verzwegen wordt!
Dit heeft niets met marktwerking van doen. Zorgorganisaties bepalen niet de tarieven, dat doet de overheid. De overheid is de maatschappelijk verantwoordelijke; die heeft de zorgplicht; zorgorganisaties zijn de uitvoerders. Zij moeten daartoe in staat gesteld worden; zij hebben feitelijk weinig in te brengen in de aspecten van marktwerking. Als binnen de overheidsnormen (tarieven, doelmatigheids- en kwaliteitseisen) zorg niet kostendekkend geleverd kan worden houdt het inderdaad op. Dit ontslaat zorgorganisaties uiteraard niet om tot het uiterste te gaan om met succes binnen de door de overheid gegeven kaders te werken.
We moeten de samenleving opnieuw uitvinden en definiëren door onszelf een paar eenvoudige vragen te stellen. Onze westerse samenleving voldoet daar uitstekend aan . . . of niet.
Eerste vraag: gaat het uiteindelijk om geld of om leven?
Een staaltje kapitalistische terreur van de marktwerking. Wel, volgende week zijn er verkiezingen. Laat uw stem horen.
Lang leve de marktwerking. Waarom zou je voor mensen zorgen die daar niet voldoende voor kunnen betalen. Waarom zou ik premie moeten betalen voor mensen die langer leven dan ze geld hebben? Dat kan toch niet meer in deze tijd.