Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CPB: Financiële schokken blijven binnen sociaal domein

Redacteur Zorgvisie
De angst dat gemeenten financiële schokken in het sociaal domein opvangen door uitgaven in andere domeinen te verlagen is ongegrond. Dat stelt het CPB in een onderzoek naar de financiële effecten van de decentralisatie.
GemeentenBesparen400.jpg
Panthermedia/Enrico Bonfanti

Door de decentralisatie van de zorg hebben gemeenten er niet alleen meer taken bijgekregen, maar lopen ze ook een groter financieel risico. Eerder dacht het CPB dat onverwacht hoge uitgaven in de zorg zouden leiden tot bezuinigingen in andere velden. Een tegenvaller in de ouderenzorg zou bijvoorbeeld opgevangen kunnen worden door minder uit te geven aan grond. Omdat de decentralisatie nog te recent is, heeft het CPB gekeken naar de omgang met mee- en tegenvallers tussen 2007 en 2013. Daaruit blijkt dat de gedachte dat een schok in de zorg opgevangen zou worden in een ander veld geen waarheid is geworden.   

Schokken binnen domein
Uit het onderzoek van het CPB blijkt dat de financiële schokken in het sociaal domein heel erg mee zijn gevallen. Waar de uitgaven hoger bleken te zijn, werden die opgevangen binnen het sociaal domein zelf. Maar als er een tegenvaller was, bleek er wel een risico te zijn dat gemeenten die oplosten door tijdelijk onder te besteden.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.