Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crowdfunding gestart voor financiering Adriano Huis

Anouk Brinkman
De initiatiefnemers van Het Adriano Huis, een kleinschalig woonzorgcomplex voor cliënten met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen, zijn deze maand een crowdfunding gestart. Het gaat om vijf ton aan obligaties waarin particuliere en zakelijke beleggers vanaf 500 euro kunnen investeren.
financiële prikkels msb's belemmeren de juiste zorg op de juiste plek
Foto: Fotolia

De initiatiefnemers van Het Adriano Huis zijn deze maand een crowdfunding gestart via AndersFinancieren, een fundwebsite met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als beleggingsonderneming. Via het maatschappelijk fundingplatform AndersFinancieren willen zij aan de hand van obligatieleningen de laatste 500.000 euro ophalen die nodig is voor de bouw van twintig zorgappartementen in Bergen op Zoom.

Obligaties als crowdfunding

Particuliere en zakelijke beleggers kunnen via AndersFinancieren obligatieleningen kopen met een rendement van 5,5 procent en een looptijd van zeven jaar. In totaal worden vijfduizend obligaties uitgegeven met een waarde van 100 euro per stuk. Investeerders kunnen vanaf vijf obligaties instappen. Het Adriano Huis geeft de emissie uit in combinatie met het NL Zorgobligatie keurmerk. ‘Via een oerwoud van crowdfundingplatforms zijn we bij AndersFinancieren terecht gekomen’, licht Jelle Gillissen toe, een van de twee initiatiefnemers van Het Adriano Huis. ‘AndersFinancieren valt onder toezicht van de AFM, waardoor je als deelnemer aan veel strengere eisen moet voldoen. We moesten een businessplan en een prospectus aanleveren die zijn getoetst door een onafhankelijk ratingbureau.’

Financieringsmix

Het grootste deel van de kosten voor de verbouwing is gedekt via een bancaire lening van 1,2 miljoen euro. Daarnaast investeert Pluryn in het project middels een achtergestelde lening van 2 ton en hebben Jelle Gillissen en zijn ondernemingspartner Farid El-Khassim hun volledige eigen vermogen in Het Adriano Huis geïnvesteerd. De twee nieuwkomers besloten na jaren werkervaring als zorgprofessional in de gehandicaptenzorg om een eigen zorgconcept te ontwikkelen. Het Adriano Huis verschijnt in een bestaand pand in Bergen op Zoom dat de zorgondernemers willen verbouwen tot een complex met twintig appartementen voor cliënten met een zorgzwaarte-indicatie 7. De cliënten ontvangen intensieve begeleiding en ervaren door de inrichting van het complex een stabiele en zelfstandige woonomgeving. Het doel is om in april met de bouw te starten en in augustus het complex te openen.

Investeren in personeel

Ondanks de personeelstekorten in de Wlz hebben Gillissen en El-Khassim er alle vertrouwen in dat zij voldoende personeel weten te vinden. ‘De enige manier om kwaliteit van zorg te leveren is door gepassioneerd en getalenteerd personeel aan te trekken’, aldus El-Khassim. ‘Daarin willen wij echt investeren. Door een contract voor onbepaalde tijd te bieden en met behulp van ondersteuning en coaching het ziekteverzuim laag te houden. We hebben allebei ervaring op de werkvloer, dus we weten wat voor werknemers van belang is. Om die reden zullen wij niet met teamleiders werken, maar zelf dagelijks op de werkvloer aanwezig zijn zodat we weten wat er speelt en oprechte interesse te tonen in ons personeel.’

Samenwerking Pluryn

Als instelling streven Gillissen en El-Khassim naar volledige zelfstandigheid, maar om dat te bereiken hadden de startende ondernemers eerst ondersteuning van een grotere zorginstelling nodig. ‘Het is voor nieuwe, kleine spelers op de markt moeilijk om vaste voet aan de grond te krijgen’, zegt El Khassim. ‘Om die reden hebben we onze plannen voorgelegd aan het ministerie van VWS. Naar aanleiding daarvan kregen we een beleidsmedewerker toegewezen die de afgelopen twee jaar beschikbaar was voor vragen en ons heeft verwezen naar Pluryn als samenwerkingspartner.’

Hoofdaannemer

Pluryn fungeert als hoofdaannemer voor Het Adriano Huis in de onderhandelingen met het zorgkantoor. Daarnaast selecteert de toelatingscommissie van Pluryn de cliënten voor Het Adriano Huis. ‘Het zorgkantoor wil eerst zicht op de kwaliteit van zorg voordat het een contract aangaat met een zorginstelling’, licht Henk van den Broek toe, directeur bedrijfsvoering bij Pluryn. ‘Wij fungeren daarom wel vaker als hoofdaannemer voor kleinere spelers in de markt, denk aan zorgboerderijen en particuliere initiatieven in ambulante zorgverlening. Instellingen kunnen op die manier meeliften op ons systeem van verantwoording en kwaliteit en gebruikmaken van onze deskundigheid en expertise.’ Voor de periode dat Het Adriano Huis intensief met Pluryn samenwerkt, neemt ook een afgevaardigde plaats in de raad van toezicht. Hoewel de zorginstellingen hierover geen concrete afspraken hebben gemaakt, verwacht Pluryn dat Het Adriano Huis over ongeveer drie jaar volledig zelfstandig verder kan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.