Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CTG: ‘Afschrijvingstermijn ziekenhuis verkorten’

MAARSSEN - De afschrijvingstermijn van ziekenhuizengebouwen moet verkort worden van 50 naar 40 jaar. Dat stelt een gezamenlijke projectgroep voor van het Bouwcollege, het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) en Stichting DBC-Onderhoud (SDO).

De projectgroep heeft in opdracht van het ministerie van VWS een notitie opgesteld over de normatieve kapitaallasten component (nkc). Minister Hoogervorst wil per 2012 de zorginstellingen zelf verantwoordelijk maken voor hun huisvesting. Hiervoor krijgen de zorginstellingen een opslag op hun tarieven voor de kapitaallasten: de nkc.

Investeringskosten

In de notitie wordt bij de berekening van het nkc een verband gelegd tussen een verrichting in een ziekenhuis en de daarvoor benodigde vierkante meters en investeringskosten. Om de investeringskosten vast te kunnen stellen, moet er een afschrijvingstermijn voor gebouwen worden vastgesteld. Voorstel van de projectgroep is om de huidige afschrijvingstermijn van 50 jaar te verlagen tot 40 jaar.

Toeslag

Ook stelt de projectgroep voor om de ziekenhuizen een extra toeslag op hun tarieven te geven omdat ze meer risico’s lopen als ze zelf verantwoordelijk worden voor hun kapitaallasten.

Budgetten

Op basis van de budgetten van 2004 schat de projectgroep dat de totale omvang van de nkc’s voor de algemene en academische ziekenhuizen ongeveer 1.150 miljoen euro bedraagt. Dit is ongeveer 10 procent van het totale budget van de ziekenhuizen. (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.