Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CTG: Zorgkantoor laat 174 miljoen liggen

Uit een evaluatie van CTG/Zaio voor staatsecretaris Ross van VWS, blijkt dat de zorgkantoren 174 miljoen Euro hebben overgehouden van de hun toegestane contracteerruimte en incidentele middelen. Onder deze incidentele middelen valt ook de contracteermarge die gaande het bestedingsjaar te beschikking gekomen is.

CTG/Zaio constateert dat sommige zorgkantoren te weinig contracteerruimte hebben en anderen teveel. Zorgkantoren mogen contracteerruimte uitwisselen, maar doen dit niet. Dat is één van de redenen waarom er geld op de plank blijft liggen.

Gelden niet langer oormerken

Op dit moment oormerkt de minister beschikbare gelden voor specifieke doeleinden. CTG/Zaio stelt echter dat de zorgkantoren de zorgvraag en het zorgaanbod in de regio op elkaar aan moeten sluiten. Het CTZ adviseert daarom de geoormerkte gelden via de reguliere contracteerruimte in te zetten, en de besteding aan de zorgkantoren over te laten.

Tijdig ter beschikking stellen

Om te voorkomen dat beschikbare middelen niet besteed worden aan benodigde zorg, adviseert CTG/Zaio de staatsecretaris om de contracteerruimte en incidentele middelen voor 2007 tijdig ter beschikking te stellen.

Reele zorgvraag

Verder stelt CTG/Zaio voor de ruimte per zorgkantoor te baseren op de reële zorgvraag in de regio. Nu wordt het budget nog berekend op basis van de zorgvraag van 2004 en een toegewezen groeiruimte. Indien dit niet mogelijk is, zou CTG/Zaio toch graag zien dat tenminste de groeiruimte per kantoor gebaseerd wordt op de toename van de zorgvraag in de regio.

(ZorgVisie – Arianne van der Ven)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.