Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Curatoren TSN presenteren voorlopig resultaat

De bewindvoerders van TSN Thuiszorg BV hebben nog niet van alle gemeenten terugkoppeling ontvangen, maar presenteren vandaag wel een voorlopig resultaat: baanbehoud met huidig salaris voor minimaal 3.350 medewerkers TSN Thuiszorg.
tsn400.jpg

137 gemeenten die een contract met TSN Thuiszorg hebben, ontvingen recent een concreet voorstel van de stichting Familiehulp, waar Buurtzorg Nederland in participeert, tot overname van cliënten en werknemers van TSN. Het voorstel ging om overname van ongeveer 30.000 cliënten en ongeveer 6.700 directe werknemers.

Andere aanbieders
De bewindvoerders hebben inmiddels bericht ontvangen van 99 gemeenten. Een deel van de gemeenten geeft aan, dat zij het voornemen heeft in te gaan op het aanbod van de stichting Familiehulp tot overname van cliënten en medewerkers bij een faillissement van TSN Thuiszorg. Daarnaast zijn er gemeenten die kiezen voor oplossingen met andere aanbieders, waarbij cliënten hun vertrouwde hulp behouden en werkgelegenheid op basis van de huidige arbeidsvoorwaarden gehandhaafd blijft.

Gemeenten
Op basis van de huidige informatie van gemeenten kunnen minimaal 3.350 medewerkers worden overgenomen door Familiehulp of door een andere aanbieder die bereid is het personeel van TSN Thuiszorg de huidige arbeidsvoorwaarden te bieden. In de komende dagen verwachten de bewindvoerders nog reacties van de gemeenten die nog geen duidelijkheid hebben gegeven.

Resultaat
Bewindvoerders Daniels en Van der Hel tonen zich tevreden over dit voorlopig resultaat. ‘Het is mooi dat dit is bereikt door een constructieve opstelling van veel betrokken partijen. Wij constateren ook dat de arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol spelen in de uitgeschreven mini-tenders in gemeenten.’ De bewindvoerders benadrukken dat dit een voorlopig resultaat is. ‘Wij zijn er nog niet, en zullen ons blijven inspannen om het aantal van 3.350 banen verder te laten stijgen. Zodra wij meer duidelijkheid hebben over het exacte aantal banen dat behouden blijft, zullen wij u hierover informeren.’

Wmo
De bewindvoerders blijven in gesprek met gemeenten die hebben aangegeven niet in te gaan op het aanbod van Familiehulp en die kiezen voor oplossingen met andere aanbieders of nog geen duidelijkheid hebben gegeven. Zij zullen dit proces zo goed mogelijk faciliteren en de belangen van medewerkers en cliënten behartigen.’ Voor medewerkers telt uiteraard het belang van behoud van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. Voor cliënten is naast de continuïteit van zorg, waar zij in alle gevallen recht op hebben, vooral ook het behoud van hun vertrouwde huishoudelijke hulp belangrijk. Hierbij spreken de bewindvoerders ook de gemeenten aan op hun verantwoordelijkheden in het kader van de Wmo.’

Salarissen
Inmiddels zijn de lonen van de medewerkers van TSN Thuiszorg BV ook over februari betaald. Hierdoor blijft op korte termijn de zorg aan de cliënten van TSN Thuiszorg gegarandeerd. TSN Thuiszorg BV verkeert in surseance van betaling sinds 30 november 2015. Het betreft hier de activiteiten op het gebied van Huishoudelijke Hulp die worden geleverd aan ruim 200 gemeenten. De overige activiteiten van TSN, zoals Verzorging & Verpleging, vallen buiten de surseance.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.