Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cure: korting ziekenhuizen gaat door

DEN HAAG - De ziekenhuizen krijgen het in deze begroting voor hun kiezen. Ze hebben zich volgens minister Hoogervorst niet gehouden aan het in 2004 afgesloten prestatiecontract en worden in 2007 voor 192 miljoen euro gekort. Mogelijk wordt die korting nog verhoogd in het daaropvolgende jaar.

De NVZ vereniging van ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS hebben in 2004 een prestatiecontract getekend. Hierin hebben de ziekenhuizen afgesproken meer zorg te leveren voor hetzelfde geld. Het blijkt dat de ziekenhuizen het prestatiecontract in 2006 zullen overschrijden met 192 miljoen euro. Het ministerie van VWS verwacht dat dit bedrag in 2007 zal oplopen tot 291 miljoen euro.

Extra

De ziekenhuizen zullen daarom in 2007 worden gekort voor 192 miljoen euro en VWS dreigt nog met extra kortingen als de overschrijding van het prestatiecontract in 2007 verder oploopt. Tegenover de korting op de ziekenhuizen staan extra uitgaven voor dure geneesmiddelen. Hier heeft Hoogervorst voor 2007 120 miljoen euro extra uitgetrokken.

Integrale tarieven

Begin vorig jaar heeft minister Hoogervorst aangekondigd dat hij de kapitaallasten wil opnemen in de tarieven van zorginstellingen. Een definitieve beslissing hierover schuift hij door naar zijn opvolger, maar hij kondigt wel aan dat in 2007 verder gewerkt zal worden aan de invoering van integrale tarieven. Dit jaar heeft de commissie-Korthals Altes een, verdeeld, advies uitgebacht over het uurtarief van medisch specialisten. Hoogervorst belooft nog dit jaar met een standpunt hierover te komen.

Meer dan de helft

In totaal wordt voor de curatieve zorg in 2007 ruim 25 miljard euro besteed. Dat is meer dan de helft van het totale budget dat aan gezondheidszorg wordt uitgegeven. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Lees ook:

Ziekenhuizen spannen kort geding aan

Ziekenhuizen boos op Hoogervorst

Miljoenen extra voor ’toekomstvast’ stelsel

Klik hier voor de volledige Rijksbegroting 2007

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.