Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

CVZ gaat meer kijken naar patiëntenbelang

Mark van Dorresteijn
Het belang van patiënten wordt voortaan eerder meegenomen bij beslissingen over het al dan niet blijven vergoeden van een bepaald geneesmiddel. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vindt het nodig de maatschappelijke en ethische kant naar voren te halen na alle ophef vorig jaar rond de vergoeding van de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry. Dat zei bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp zondag tegen het ANP.
CVZ gaat meer kijken naar patiëntenbelang
Foto: CVZ

We wachten niet meer tot de technisch-wetenschappelijke kant van het onderzoek klaar is. Voor of tijdens dat onderzoek kijken we voortaan ook al naar de impact voor de betrokkenen bij het al dan niet schrappen van de vergoeding’, aldus Moerkamp.

Wetenschappelijke benadering

Tijdens een hoorzitting over de medicijnen, kwam Moerkamp vorig jaar oog in oog te staan met patiënten. ‘Als je al die mensen ziet zitten in die zaal, in rolstoelen, sommigen aan de beademing, dan pas besef je echt dat alleen een wetenschappelijke benadering niet genoeg is om een beslissing op te baseren. We hebben de impact van onze bevindingen en suggesties destijds enorm onderschat’, zegt Moerkamp terugblikkend. ‘We komen uit een periode waarin verzoeken tot toelating van een bepaald middel in het pakket, meestal leidden tot positieve adviezen. Dat is niet meer zo. Mede door de economische crisis zijn dingen in een ander perspectief komen te staan. De vraag is nu: wat gaat er uit het pakket, niet meer wat er in komt.’ En dat is structureel anders, stelt Moerkamp. ‘Mensen zijn gewend dat ze hun behandeling vergoed krijgen. Schrap je die behandeling uit het pakket, dan pak je ze wat af.’

Verontwaardiging

Vorige zomer lekte een conceptrapport van het College voor Zorgverzekeringen uit waarin stond dat de medicijnen tegen de ziekten van Pompe en Fabry te weinig effect hadden en te duur waren. In het document werd geopperd om de medicijnen uit het basispakket te schrappen. Grote verontwaardiging volgde. Uiteindelijk adviseerde het CVZ om de medicijnen te vergoeden uit een apart potje in plaats van uit de basisverzekering. Minister Edith Schippers voelde daar echter niets voor. Zij onderhandelt nu met de fabrikanten om de prijs van dit soort medicijnen omlaag te krijgen.

6 REACTIES

 1. Cvz keek nooit naar het patientenbelang . Minder kan niet dus alleen kijken is al meer ( dan 0 ) . Heer Moerenkamp heeft zeker kortelings een cursus ” reputatiemanagement” met een certificaat afgesloten en laat dit nu zo blijken.
  Schippers adviseert ook nog de cursus. ” de patiënt komt na de bonus als sluitpost ” , met van Rey als ervaringsdeskundige
  ‘ hoe het niet moet ‘ voorlichtende repetitor . Ook Joep van de Nieuwenhuizen is NOG een optie.

 2. Lees alle reacties
 3. als de politiek de belangen van de belastingbetaler voorrang geeft boven die van zorgafhankelijken en verzekeraars het macrobudget laten prevaleren boven het belang van hun individuele cliënt/verzekerde, is het goed dat andere instanties voor het belang van de individuele patiënt aandacht vragen. misschien dat het CVZ onder Moerkamp echt werk gaat maken van de regierol van de patiënt/cliënt, die zijn ministers verbaal al zo lang centraal stellen.

 4. Een zin uit de tekst hierboven: ”Moerkamp kwam vorig jaar oog in oog te staan met patiënten. ‘Als je al die mensen ziet zitten in die zaal, in rolstoelen, sommigen aan de beademing, dan….”.
  Mijn reactie: Elke keer blijkt weer dat als AL DIEGENEN die moeten BESLISSEN zich begeven ‘OP DE VLOER’ (dat is waar het leven van de patient zich afspeelt) dat men dan heel anders, warmer, menselijker, realistischer, niet economisch reageert en handelt.
  Tegelijk stel ik met treurnis vast dat deze rubriek slecht gelezen wordt OF NIET VOOR KENNIS WORDT AANGEGREPEN, want al zeker 10 jaar lees ik door de reageerders — bijna altijd praktijkmensen, partners, familie, zelfs patienten — HETZELFDE, als dat wat nu door Moerkamp als het ei van Columbus wordt gezien, dagelijks via tientallen reacties wordt verkondigd.
  Dat is ook het probleem met Truus Schippers en van Dijk: ze weten niet wat er werkelijk speelt op de vloer.
  DE PATIENT IS DE DUPE.

 5. Arnold Moerkamp heeft veel gezichtsverlies geleden en is sinds zijn advies over Pompe en Fabry aangeschoten wild. De nieuwe Arnold is bang en dat was hij nooit. Ik kende hem als straatvechter en die rol moet hij ook weer innemen als hij het CVZ en het daar onder vallende Kwaliteitsinstituut succesvol wil leiden.

 6. Het is eigenlijk schokkend dat dit als nieuws wordt gepresenteerd. Medicijnen zijn er toch voor patiënten en niet andersom? Waarom het inzicht dat patiëntenbelangen bij de beoordeling van (vergoeding van) medicijnen kennelijk nu pas een onderdeel is van de toets, ontgaat mij dan ook. Wel een mooi schoolvoorbeeld van ‘regeren’ vanuit de Ivoren Toren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.