Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CWZ verwijt Achmea paniekzaaierij

Mark van Dorresteijn
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen verwijt verzekeraar Zilveren Kruis Achmea dat zij onnodig paniek zaaien. Volgens het CWZ suggereert Achmea te snel op hun website dat sommige ziekenhuizen niet voldoen aan de kwaliteitseisen voor dotteren en implanteren van moderne pacemakers. Dat meldt De Gelderlander.
CWZ verwijt Achmea paniekzaaierij

Het CWZ staat op een lijst met zeven van de 29 ziekenhuizen, die volgens Achmea nog moeten aantonen dat ze met dotteren goede kwaliteit bieden. De lijst is tot stand gekomen nadat twee weken geleden de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie de kwaliteitsnormen openbaar maakte.

Druk op de ketel

Een woordvoerder van Achmea erkent tegenover het dagblad dat zij misschien te snel zijn overgegaan tot publicatie. “In een aantal gevallen moeten we inderdaad nog het gesprek voeren met de ziekenhuizen om de feiten te controleren. Maar snelle publicatie is goed, want dan hou je maximale druk op de ketel. Ziekenhuizen zullen beter hun best doen.”

Onterecht

Blij met de handelswijze is het ziekenhuis niet. “Wij voldoen wel degelijk aan alle normen, terwijl je nu een andere indruk krijgt. Zorgverzekeraar CZ geeft ons wel goede cijfers. Daarvan krijgen we verreweg de meeste patiënten”, laat een woordvoerder weten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Deel hartcentra voldoet niet aan cardiologienorm

Cardiologen gaan hartcentra beoordelen

Cardiologen sturen brandbrief naar Klink

Zeeuwse ziekenhuizen vechten om hartdotters

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Achmea heeft marktwerking goed door. Het gaat niet om werkelijke kwaliteit, maar om de perceptie van kwaliteit. Werkelijke kwaliteit verbeteren kost bakken met geld en tijd zoals Agis met de maagzuurremmers recentelijk weer heeft laten zien, terwijl een beetje ruzie maken in de pers gratis is. Dit beleid is zo succesvol dat we hier nog meer van zullen zien.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is een leuk spel. Achmea probeert een kwaliteitsimago op te bouwen en publiceert een lijst op basis van werk van anderen dat door alle zorgverzekeraars en IGZ wordt omarmt. Het nieuws zit hem dus in de publicatie en niet de inhoud. Hoe kun je daar nu de pers mee halen? Eenvoudig: publiceer incomplete lijsten en sommige ziekenhuizen worden boos. Van CZ hebben we geleerd dat dit het best de ziekenhuizen zijn waar slechts weinig verzekerden gebruik van maken. Die ziekenhuizen moeten reageren om hun reputatie te bewaken. En voila een relletje. Dat moet de pers rapporteren. Zorg daarna voor verzachtende woorden maar geef aan dat het allemaal voor het goede doel is: kwaliteit van zorg. En klaar: gratis publiciteit en een versterkt kwaliteitsimago.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.