Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ: ‘Cliëntenstop Emergis is tijdelijke noodzaak’

Redacteur Zorgvisie
De cliëntenstop die ggz-organisatie Emergis in Zeeland heeft ingesteld, is maar tijdelijk. Dat zegt zorgverzekeraar CZ.
Nee-Panthermedia-400.jpg
Foto: Panthermedia.

Emergis kondigde gisteren een cliëntenstop aan. De aanbieder van geestelijke gezondheidszorg zegt dat er te weinig bedden zijn om alle mensen met psychiatrische klachten op te vangen. Cliënten die geen acute hulp nodig hebben, worden daarom niet meer opgenomen in de kliniek.

Cliëntenstop voor niet-acute gevallen
Zorgverzekeraar CZ geeft aan dat ook cliënten die al een opname gepland hadden niet  opgenomen zullen worden. ‘Het is natuurlijk heel vervelend voor betrokken cliënten. We voeren nauw overleg met Emergis’, zegt woordvoerder Rik van Druten. ‘Het is belangrijk dat alle acute gevallen nog steeds worden opgenomen. Het gaat daarbij niet alleen om cliënten die via een rechterlijke machtiging bij Emergis terechtkomen, maar ook om mensen die zich vrijwillig melden met een acute hulpvraag. Als de nood hoog is, moet je de zwaarste zorgbehoefte prioriteren. Als zorgverzekeraar kunnen we daarom goed leven met de beslissing van Emergis.’

‘Maatregel is tijdelijk’
Volgens CZ is de maatregel maar tijdelijk. In de zomer zijn er altijd meer mensen die behoefte hebben aan ggz-hulp. Van Druten: ‘We zien dat er landelijk een hogere instroom komt. Wat daar de oorzaak van is, kunnen we niet zeggen. Maar de druk, die dus al hoog was, is door de zomervakantie nog hoger geworden.’ Dat de hogere instroom in Zeeland wordt veroorzaakt door het sluiten van de PAAZ-afdelingen van ZorgSaam en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis wil CZ niet bevestigen. ‘Het kan een van de factoren zijn die hiertoe hebben geleid. Maar dit probleem wordt veroorzaakt door een complex van factoren, zoals het feit dat er in de zomer minder personeel is in verband met vakanties. Wij verwachten dat het een tijdelijk probleem is. Vanaf half september moet er weer voor alle cliënten opname mogelijk zijn.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.