Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ geeft toe aan tariefeisen verloskundigen

Bert Bukman
Zorgverzekeraar CZ heeft een voorstel voor een tariefstijging van 6,7 procent aan verloskundigen ingetrokken. In een nieuw voorstel hanteert de verzekeraar de aanzienlijk hogere maximumtarieven van de NZa. De stijging van de tarieven verdubbelt hierdoor.
Istock

Het aanvankelijke voorstel van CZ dateert van medio september. ‘We hebben hiermee geprobeerd om verloskundigen tegemoet te komen in het tarief en tegelijkertijd de zorgkosten voor onze verzekerden acceptabel te houden, aldus de verzekeraar in een verklaring. ‘Helaas hebben we moeten vaststellen dat ons aanbod van ongeveer 6,7 procent tariefstijging onvoldoende draagvlak heeft in het veld.’

13 procent

In het nieuwe voorstel volgt CZ de aanzienlijk hogere maximumtarieven van de NZa. ‘Het gaat dan om een stijging van ongeveer 13 procent, dus bijna het dubbele’, aldus een woordvoerder. Zij benadrukt dat het bezwaar tegen de tariefbeschikking voor 2018 dat de zorgverzekeraars bij de NZa hebben ingediend, van kracht blijft. Dit bezwaar wordt binnenkort behandeld.

Niet toegestaan

Dit bezwaar kan leiden tot een tussentijdse verlaging van de maximumtarieven, aldus de verklaring. ‘CZ zal (en moet) in dat geval de uitkomst van het bezwaar overnemen met de ingangsdatum die de NZa aangeeft. Het is voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders namelijk niet toegestaan om tarieven overeen te komen die hoger zijn dan de maximumtarieven.’

Geen nadeel

CZ spreekt zijn waardering uit voor het feit dat ‘een aanzienlijk aantal’ verloskundige praktijken het eerdere voorstel wel heeft ondertekend. Het voorstel met de maximumtarieven van de NZa geldt echter ook voor deze verloskundige praktijken. Het is immers niet de bedoeling dat zij nadeel ondervinden van hun eerdere instemming, aldus CZ.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.