Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

Redactie Zorgvisie
Orbis Medisch en Zorgconcern meldt niet genoeg geld te hebben voor het sociaal plan dat begin april met de vakbonden is afgesproken. De woordvoerder van Orbis legt uit dat er vijftien miljoen euro nodig is voor het sociaal plan en vijf miljoen voor de reorganisatie. CZ reageert alvast dat het zorgconcern niet wordt geholpen door de verzekeraar.
CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

De raad van bestuur van Orbis overlegt al weken over de financiering. De mogelijke geldschieters zijn het ministerie van Volksgezondheid, de provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen of zorgverzekeraar CZ. Maar op CZ hoeft het zorgconcern dus niet te rekenen. “Dat wij zouden betalen, is een illusie”, meldt de persvoorlichter van CZ. “Net als dat ziekenhuis zelf.”

Luchtkasteel

De verzekeraar bevestigt de gesprekken met Orbis, maar voegt toe dat CZ “zeer terughoudend” is geweest. “In feite zijn we uitgesproken over deze kwestie. Ze moeten hun eigen broek ophouden. Wij zijn toch niet verantwoordelijk voor de slechte bedrijfsvoering daar? CZ gaat in ieder geval geen geld weghalen bij gezonde zorginstellingen om het noodlijdende Orbis te helpen, en het zal ook niet gebeuren dat premiebetalers opdraaien voor dat luchtkasteel.”

‘Verbijsterd’

De bonden laten weten “verbijsterd” te zijn over het verbreken van de afspraken over gedwongen en vrijwillige ontslagen. Vrijdag is er opnieuw overleg tussen de bonden en de raad van bestuur van Orbis. De vakbonden Abvakabo FNV, NU ’91, FBZ, CNV Publieke Zaak en Unie Zorg en Welzijn menen dat de onzekerheid van het personeel bij Orbis is omgeslagen in verontwaardiging. Nu de afspraken in het sociaal plan van de baan zijn, worden eerder gemaakte afspraken de inzet van de bonden tijdens hun onderhandeling met de raad van bestuur. De belangrijkste afspraak: geen gedwongen ontslagen bij een reorganisatie.

Sociaal plan Orbis

In het niet te financieren sociaal plan van Orbis wordt de werkgelegenheid voor 3400 man personeel verankerd; 550 boventallige medewerkers worden ontslagen. De bedoeling is zo veel mogelijk personeelsleden vrijwillig te laten vertrekken bij het zorgconcern. Vooral voor 57-plussers zijn aparte vertrekregelingen afgesproken. In samenwerking met het UWV, de gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg moet een mobiliteitscentrum voor ontslagen Orbis medewerkers worden gerealiseerd. “Dat centrum wordt een realiteit als we medewerkers boventallig hebben verklaard”, meldt de woordvoerder van Orbis. “Om dat te doen is het geld dus nodig.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Achtergrondartikel over businessplan Orbis

Lees ook:

Orbis schrapt 700 banen

Ludo Jansen vertrekt bij Orbis

Orbis krijgt inspectie op bezoek

Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar

Orbis moet harder bezuinigen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.