Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CZ investeert half miljoen in zorgrobot Rose

Mark van Dorresteijn
CZ heeft een half miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van zorgrobot Rose. De zorgverzekeraar heeft daardoor 43 procent van de aandelen in handen, meldt website Cursor.
CZ investeert half miljoen in zorgrobot Rose
Foto: Robot Rose

De TU Eindhoven bezit zelf 25 procent van de aandelen. Het restant is gelijkelijk verdeeld onder Kees van Hee, directievoorzitter van Rose BV, mededirecteur Henk Zeegers en chief technology officer Michiel van Osch. Van Hee, verwacht de robot over tien jaar voor 20.000 euro op de markt te kunnen brengen.

Investeerders

Van Hee zegt tegen Cursor op zoek te zijn naar nog meer bedrijven die willen instappen. ‘We willen de komende drie jaar Rose verder doorontwikkelen en daar hebben we ongeveer anderhalf miljoen euro voor nodig. Ik hoop dat naast CZ nog meer bedrijven het aandurven om hierin te investeren. We hebben het in deze regio altijd over de hightech industrie, maar de toeleveranciers kijken vanaf de zijlijn toe en wachten alleen maar hun orders af. Dat werkt niet meer, we zullen de markt hier zelf moeten maken.’

Huishoudelijke of medische taken

Rose is een robot die op afstand door een verzorger wordt aangestuurd. Volgens Van Osch willen zij ervoor zorgen dat de robot meer zaken zelfstandig kan doen. ‘Dat zal echter altijd betrekking hebben op huishoudelijke taken. Medische handelingen, zoals het inspuiten van insuline, zal Rose nooit doen, dat blijft een taak van de verzorger.’

2 REACTIES

 1. Jan,
  Een robot kan nooit de mens vervangen, zeker niet het ethisch aspect. Dit moeten we ook zeker niet willen. En als het gebeurd, zullen er er altijd ondernemers zijn die dit in hun bedrijf niet willen omwille van de menselijke maat, en terecht.
  Ik zie wel mogelijkheden dat robots ondersteunend werk kunnen doen, praktisch gezegd bijvoorbeeld het opmaken van een bed of het opruimen van de waskarren zodat de verpleger weer tijd heeft voor haar professie.
  Dus een robot slim inzetten, maar niet als vervanging van de verpleger.

 2. Lees alle reacties
 3. Zorgt die robot ook voor betrokkenheid en liefdevolle benadering, voor een kort gesprekje over de familie, voor goed, voldoende en gevarieerd eten, voor de juiste medicijnen met water, voor afbouw van medicijnen, voor op tijd naar het toilet en eraf, voor vaker dan eenmaal douchen, voor regelmatig naar buiten, voor eenpersoonskamers, voor voldoende afleiding etc etc etc???????
  Nee, ga dan dat wellicht nuttige ding gebruiken als die zaken zijn geregeld anders sterft het met de door mij genoemde ellende een zachte dood en weer is een berg zorggeld naar de filistijnen.
  Slaap maar lekker door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.