Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CZ mag scores borstkankerzorg publiceren

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar CZ mag vanaf vrijdag 15 oktober de scores van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg publiceren. De rechter in Breda heeft dat vanmiddag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).
CZ mag scores borstkankerzorg publiceren

Volgens de rechter staat het CZ vrij om criteria vast te stellen op grond waarvan zij ziekenhuizen al dan niet contracteert. Gelet op de media-aandacht moet CZ de ziekenhuizen wel eerst de gelegenheid geven om op de onderzoeksresultaten te reageren.

Reactie ziekenhuizen

CZ vroeg de ziekenhuizen op 30 september al om een reactie op de onderzoekcriteria en -gegevens. De zorgverzekeraar krijgt nog een week de tijd om de reacties van de ziekenhuizen in de eigen publicatie te verwerken.

Criteria en gegeven voldoende feitelijk

De voorzieningenrechter oordeelde dat de onderzoekscriteria en -gegevens rond borstkankerzorg die CZ aan de ziekenhuizen heeft voorgelegd, voldoende feitelijke informatie bevatten om een gemotiveerde inhoudelijke reactie te kunnen geven. De rechter stelde dat het aantal verrichte operaties, volgens CZ de belangrijkste factor voor de uiteindelijke score, door de ziekenhuizen eenvoudig te controleren is. De overige informatie, waarop CZ haar oordeel baseert, is ontleend aan Zichtbare Zorg, een database, die door de ziekenhuizen zelf wordt gevuld, en aan de CQ-index, die de uitkomsten van onderzoeken op het terrein van patiënttevredenheid vermeldt.

Categorieën

De scorelijst van CZ verdeelt de ziekenhuizen voor borstkankerzorg in vier categorieën: ‘beste’, ‘goed’, ‘matig’ en ‘onvoldoende’ scorende ziekenhuizen. Onvoldoende ziekenhuizen worden door de verzekeraar niet meer gecontracteerd.

Spoed kort geding

De ophef rondom de scores ontstond toen de verzekeraar aankondigde een lijst te publiceren met zes ziekenhuizen die op het gebied van borstkankerzorg onvoldoende kwaliteit leveren. De verzekeraar liet weten bij deze ziekenhuizen niet langer borskankerzorg af te nemen. Deze lijst wilde CZ op vrijdag 1 oktober openbaar maken, maar een spoed kort geding door de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen voorkwam de publicatie in eerste instantie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

CZ betreurt reactie Slotervaart

Slotervaart boycot CZ na kritiek

Rechter verbiedt publicatie ‘zwarte lijst’ CZ

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

3 REACTIES

  1. Eens met mijn naamgenoot Bill Willemsen. Het is niet onderbouwd met cijfers, en waar hebben we het over . De Med.Specialist kan heel goed in 2;3 etc. Klinieken , Clienten behandelen. Niets is zo flexibel als de Medici in de Zorg in NL.
    Het mag niet gebeuren in NL , dat de Zorgverzekeraar gaat bepalen , waar zijn/haar Clienten naar toe moeten voor behandelingen. Als de Overheid dit toe laat , is het einde in zicht voor de Zorg. Je ziet nu gebeuren , dat RvB en Managers gaan bepalen welke Zorg verleent mag worden aan de Client. Het Buitenland ( Investeerders ! )volgt dit Debat op de voet en komt straks als er er nog ong. 40 Ziekenhuizen overblijven/zijn met Hun Investerings-plannen.Wij praten over een Miljarden-Bussiness.
    Politiek graag Uw Visie en Oordeel op de Zorg op Langere Termijn ( komende 50 jaar )

  2. Lees alle reacties
  3. Zowiezo een belachelijke actie. Er is geen enkel wetenschappelijk fundament voor hun lijst. Daarbij wordt alleen gekeken naar verrichtingen die binnen 1 pand worden verricht. De verrichtingen die door hetzelfde team in een ander pand worden verricht, worden niet meegeteld: is bias.
    De inspectie is er om de kwaliteit van zorg te beoordelen, niet de verzekeraar.

  4. Op 15 oktober mag CZ haar lijstje publiceren. Tot die tijd mogen de ziekenhuizen reageren. Is er een mechanisme waarbij, als ziekenhuizen met voldoende argumenten kunnen aantonen dat CZ ergens iets verkeerd heeft geinterpreteerd, CZ kan terugkomen op haar beoordeling en dat er bijvoorbeeld maar 4 ‘slecht scorende’ zieken huizen overblijven?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.