Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar CZ koopt vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer in bij het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Dat blijkt uit de gepubliceerde lijst van de zorgverzekeraar.
CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

De zorgverzekeraar benadrukt dat patiënten die zich momenteel voor borstkanker laten behandelen in een van de ziekenhuizen op de lijst, zich geen zorgen hoeven te maken over betaling. Ook is er volgens CZ geen sprake van onverantwoorde zorg in de vier behandelcentra, maar de zorgverzekeraar stelt hogere eisen aan de ziekenhuizen dan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Verkorting

Eerder stonden nog zes behandelcentra op de lijst. Dat aantal is nu teruggebracht naar vier. Volgens een zegsman van de zorgverzekeraar zit het verschil in de manier waarop het aantal uitgevoerde operaties, een belangrijk criterium voor de zorgverzekeraar, is berekend. Voor twee ziekenhuizen pakt de aangepaste manier van tellen dus gunstig uit.

Inkoopbeleid

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland en voormalig minister van VWS Ab Klink waren wel te spreken over het initiatief van CZ. Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij hun inkoopbeleid naar kwaliteit kijken, maar die taak kwam tot dusver nauwelijks uit de verf.

Nederlandse oncologen en Borstkankervereniging

De verenigde Nederlandse oncologen wijzen de lijst met klem af. Volgens de oncologen stelt de lijst een aantal ziekenhuizen en dokters ten onrechte in een kwaad daglicht. Volgens de stichting wijkt de lijst van CZ nadrukkelijk af van de normen die de IGZ en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde hanteren. Volgens de Borstkankervereniging Nederland doen borstkankerpatiënten er beter aan haar monitor borstkankerzorg op internet te raadplegen en geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van de CZ-lijst. Een negatieve beoordeling van CZ op basis van het aantal operaties betekent niet dat de kwaliteit van een individuele behandeling onvoldoende is, zo stelt de vereniging.

Verbeteren voor 2011

Het Maasziekenhuis gebruikt de kritiek van CZ om verder te verbeteren. Bestuurder Ruud Verreussel laat weten dat de borstkankerzorg in de loop van 2011 wordt ingebracht in het RUCO (Radboud Universitair Centrum voor Oncologie). “Zo borgen we niet alleen de kwaliteit van onze borstkankerzorg, maar kunnen we ook de vereiste aantallen operaties verrichten.” Op dit moment vinden jaarlijks circa vijftig borstoperaties plaats in het Maasziekenhuis. Verreussel: “De kwaliteit van onze borstkankeroperaties is gelukkig onomstreden. Maar de vraag naar volume is een realiteit waar we niet omheen kunnen. CZ heeft vertrouwen in onze plannen en als deze plannen concreet worden, staat niets onze contractering door CZ in 2011 in de weg.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

CZ’s lijst beste borstkankerzorg (PDF)

Lees ook:

CZ mag scores borstkankerzorg publiceren

Slotervaart boycot CZ na kritiek

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. cz mag lkker doodgaan en vebranden ze kijken aleen maar naar geld nu sta ik al 4 dagen rood omdat ze teveel hebben afgescrheven wat moet ik deze week eten wat moet mijn zoontje eten dan fuck hun en fuck het nederlandse rechtsysteem douw het maar lekker in je kanker hol

 2. Lees alle reacties
 3. Aantallen op zich zeggen blind ook niets. Mijn zus moest in het Martiniziekenhuis in Groningen 6 weken wachten op een afspraak bij de chirurg. gerlukkig kon ze de volgende week in een klein ziekenhuis (220 bedden) de volgende week geholpen worden en in enkele dagen was punctiegedaan, uitslag bekend en de week erna was ze geopereerd. Wat zou u kiezen?

 4. Schoenmaker blijf bij je leest is een uitstekend criterium om het handelen van CZ af te wijzen. De verzekeraar beheert niet meer dan mijn portemonnaie en MAG de kosten betalen van de kwalitatieve zorg die IK inkoop. Zolang de IGZ de kwaliteit niet te weinig vindt en ik tevreden ben over de geleverde zorg (binnen de criteria van de beroepsvereniging) moet de verzekeraar gewoon betalen. De actie van het Slotervaart ondersteun ik van harte!!! Hulde…. laat alle ziekenhuizen dit voorbeeld volgen en we kunnen eindelijk als patiënt ons recht halen.

 5. “Schoenmaker blijf bij je leest” is een perfect gezegde in onze taal. Dat geldt ook voor verzekeraars: blijf af van de kwaliteit! Daar zijn IGZ, beroepsgroep en patiënten gezamenlijk verantwoordelijk voor. CZ MAG mijn portemonnaie beheren tot het moment van betalen van de rekeningen over de zorg die IK heb ingekocht.
  CZ is goed in verzekeren en in het beheren van mijn portemonnaie; IGZ, beroepsgroep en ikzelf kunnen het best beoordelen waar de kwaliteit van zorg te wensen overlaat.
  Weg dus met deze lijsten!!! Hebben geen enkele betekenis voor het inkopen van goed betaalbare zorg!!

 6. Op zich goed initiatief in de zin dat er beter gelet moet worden op de kwaliteit van zorg. Maar wat een kortzichtige discussie is dit: CZ denkt dat kwaliteit vooral afhangt van aantallen ingrepen per instituut. CZ stuurt daarom de patienten naar grotere ziekenhuizen. Dat je als patient in een opleidingsziekenhuis een grote kans hebt “geholpen” te worden door een onervaren arts in opleiding (lees: die het nog moet leren) is kennelijk zonder discussie beter dan geholpen worden door een ervaren chirurg in een klein ziekenhuis. Lef en daadkracht, of kortzichtigheid? Aantallen per dokter lijkt mij een belangrijker criterium dan aantallen per instituut. In elk geval zal een zorgverzekeraar die dit soort uitspraken wil doen zich veel dieper in de materie moeten storten en misschien wel poolshoogte ter plaatse(audits) gaan nemen.

 7. Eindelijk een zorgverzekeraar met lef en daadkracht! Tot op heden hebben de zorgverzekeraars de bij hun al heel lang bekende informatie over slecht presterende artsen en ziekenhuizen niet naar buiten durven te brengen (eigenlijk schandalig).
  De kwaliteitsindicatoren zullen over de jaren nog aangescherpt moeten worden, maar een start is nu in ieder geval gemaakt.
  Laten we hopen dat de andere zorgverzekeraars het goede voorbeeld snel zullen volgen!

 8. `wat CZ over het hoofd ziet is dat men ook op aantal operaties selecteert. Ik woon zelf in Wouterswoude vlakbij dokkum en het ziekenhuis in dokkum is het kleinste ziekenhuis van Nederland en scoort dus alleen op aantal operaties niet goed. Kwalitatief hoort De Sionsberg bij de top!

 9. Zeer goede zaak. Andere verzekeraars zijn er ook al mee bezig (bijv. Achmea). Al is het belangrijk dat verzekeraars met ziekenhuizen blijven werken aan verdere verbetering van de criteria.
  Monty5 is misschien in staat om zelf een goed geïnformeerde keuze te maken. Voor de meeste klanten/patiënten geldt dat niet. Zeker niet op het moment dat je kwetsbaar bent door ziekte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.