Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

CZ steekt geld in luxe verpleeghuis

Redacteur Zorg+Welzijn
De investeringstak van zorgverzekeraar CZ – Cbusinez – heeft een ‘substantieel minderheidsbelang’ genomen in de Martha Florahuizen, gespecialiseerd in luxere zorg voor Alzheimerpatiënten. Vermenging van belangen van zorgverzekeraar en zorgaanbieder is niet onomstreden.
CZ steekt geld in luxe verpleeghuis
Foto: ANP Roos Koole

Cbusinez wil met de investering in luxe Alzheimerzorg de innovatie in de ouderenzorg stimuleren. Dat meldt het Financieel Dagblad vandaag. De Martha Florahuizen zijn opgericht door ondernemer Marco Ouwehand om meer en luxere zorg aan Alzheimerpatiënten te bieden. Directeur Joep de Groot van Cbusinez zegt dat het ‘substantieel minderheidsbelang’ in het gezien moet worden als een investering in een vernieuwend project.

Fusieverbod

Martha Flora is een particulier initiatief van Marco Ouwehand, voortgekomen uit persoonlijke ervaringen met zijn moeder, Martha Flora, die dementie kreeg. Martha Flora is gebaseerd op het wetenschappelijke onderzoek en de visie van hoogleraar Anne-Mei The. Twee vestigingen in Den Haag en Gouda worden eind 2013 geopend. In 2010 besloot het kabinet Rutte 1 tot een fusieverbod tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Het zou leiden tot valse concurrentie. Het verbod werd door het huidige kabinet weer teruggedraaid.

Eigen bijdrage

Patiënten in de Martha Flora-huizen zouden vier tot vijfduizend euro per maand eigen bijdrage betalen – bovenop de wettelijke eigen bijdrage, die afhankelijk is van het inkomen, maar kan oplopen tot 2000 euro per maand. Initiatiefnemer Ouwehand stelt in het FD dat het niet de bedoeling is dat alleen rijke mensen bij Martha Flora aankloppen: ‘Het is ook bestemd voor de leraar die bijvoorbeeld de overwaarde van zijn huis wil inzetten voor zorg.’ Het franchiseconcept in de zorg moet, aldus Cbusinez-directeur De Groot, ook de reguliere zorg aansporen om betere zorg met een extra prijskaartje te leveren.’

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De aap komt uit de mouw: al die in Nederland beslissen over de zorg: Schippers, van Rijn, politici, zorgbestuurderen en ga zo maar door EN DIE ZOUDEN MOETEN WETEN HOE SLECHT HET IS IN VERPLEEG EN ZORGINSTELLINGEN, zorgen er zelf voor dat zij en hun familieleden in instellingen komen als Martha Flora. De gewone burger kan verrekken.
    Ooit schreef ik Zalm: 2 maanden praten of er 25 euro PER JAAR verhoging bij de AOW kan komen en zelf ’s avonds bij de Chinees 50 euro fooi geven aan de jasophanger zal voor hem misschien een heerlijk gevoel zijn, maar voor mij niet.

  3. Wat gebeurt er wanneer je altijd op vakantie bent geweest en vanwege de financiën niet meer je vakantie kan betalen? Dan ga je niet op vakantie. Wat gebeurt er wanneer je je Mercedes Benz niet meer kan bekostigen? Dan zal je of je Mercedes Benz moeten verkopen en moet je een goedkopere auto aanschaffen. Wat gebeurt er wanneer je de overwaarde op is? Dan zal je naar alternatieven moeten uitkijken. Zelfredzaamheid, dat is de geest van tegenwoordig in een afbrokkelende zorgstaat! Aanpassen…tja…

  4. Op zich niets mis met het initiatief. twee punten nav het bericht van Zorgvisie: Ik hoor geen geluiden uit de sector dat een aansporing van de verzekeraar nodig is om extra zorg tegen extra vergoeding te bieden. En, ik ben benieuwd naar wat er met de leraar gebeurd als zijn overwaarde op is en hij nog leeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.