Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De best gelezen artikelen over personeel in de zorg van 2023

De zorg werd in oktober opgeschud met het nieuws dat de zorgbranche op het punt stond een akkoord te sluiten met drie ministeries om het aantal zzp'ers in de zorg sterk te verminderen. Artikelen over nieuwe cao's werden ook veel gelezen, evenals het artikel waarin drie ziekenhuisbestuurders vertellen wat de impact is van de cao-eisen. Verder in dit overzicht: zorgorganisaties willen massaal zorgtaken overhevelen naar mantelzorgers, Hoe je creatief kunt zijn met de btw-plicht op uitwisseling van personeel en ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken: "Wij stellen de bezettingsnorm ter discussie."
Vertrekkende Verpleegster 660440
© SDI Productions / Getty Images / iStock

Akkoord VWS en zorgsector: ‘zzp’ers al in januari ingeperkt’

De zorgbranche staat op het punt een akkoord te sluiten met drie ministeries om het aantal zzp’ers in de zorg sterk te verminderen. Dit ‘Fiscaal kader zzp zorg’ moet aanstaande januari ingaan. “Hierdoor wordt de inzet van zzp’ers in de zorg zeer beperkt”, aldus een van de betrokken partijen.

Lees het artikel

Een update over het nieuws:
De zorgpartijen waren in oktober bijna akkoord over het Fiscaal Kader zzp zorg. De gesprekken werden in november stilgelegd, omdat demissionair minister van Sociale Zaken, Karien van Gennip, kort ervoor met een wetsvoorstel kwam om het aantal zzp’ers op landelijk niveau sterk te beperken. Deze twee plannen doorkruisen elkaar. Van Gennip heeft veel reacties op haar wetsvoorstel gekregen. De vraag is hoe en of ze haar voorstel aanpast.

Redacteur Frits Baltesen vindt zijn artikel over het fiscaal kader zzp zorg ook een van de belangrijkste die hij het afgelopen jaar schreef: “Veel zorgbestuurders lijkt dat een oplossing voor de uitstroom van personeel. Het brengt echter ook onrust: wat gaan zzp’ers doen? Gaan ze weer in loondienst of haken ze definitief af? Daardoor zou het tekort aan zorgmedewerkers nog verder oplopen.” 

Anneke Westerlaken: ‘Kwaliteitskader kwetsbare ouderen mag geen risicobeheersinstrument zijn’

De nieuwe bestuursvoorzitter van ActiZ heeft haar tanden gezet in lastige dossiers: de arbeidsmarkt, het salaris van zorgpersoneel, de vergrijzing, het IZA en het integrale kwaliteitskader kwetsbare ouderen. “Wij stellen de bezettingsnorm ter discussie.”

Lees het artikel

Drie ziekenhuisbestuurders over impact cao-eisen: ‘Dit jaar even geen innovatie’

“Ik hoef niet eens uit te rekenen wat de cao-loonstijging kost die de bonden vragen: 10 procent erbij kunnen we toch niet betalen!’ Dat zegt bestuurder Arjen Hakbijl van Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘We gunnen elke werknemer meer salaris, zoals de NVZ heeft geboden, maar we hebben het geld gewoon niet.”

Lees het artikel

Zorgorganisaties willen massaal zorgtaken overhevelen naar mantelzorgers

Zorgorganisaties bereiden zich juridisch voor op een intensievere samenwerking tussen zorgmedewerkers en mantelzorgers. Dat blijkt uit de toename van het aantal vragen over de juridische implicaties van het herverdelen van taken bij kennisorganisatie Vilans.

Lees het artikel

Hoe je creatief kunt zijn met de btw-plicht op uitwisseling van personeel

De btw-plicht voor het uitlenen van personeel is een blijvertje. Toch zijn vrijstellingen in de zorg nog steeds mogelijk.

Lees het artikel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.