Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘De dood is mij vergeten’

Redacteur KinderopvangTotaal
De laatstewilpil is onderwerp van de petitie ‘Voltooid Leven’ die de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde NVVE, vandaag aanbiedt aan leden van de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel: ‘Toetsing stervenshulp aan ouderen' wordt volgende week in de Kamer besproken. Petra de Jong, directeur van de NVVE: “Ik kan me niet voorstellen dat de Kamer niets doet aan de dramatische situatie van ouderen die een doodswens hebben.”
‘De dood is mij vergeten’

“Als er weer een brand is geweest in een verzorgingshuis, denk ik: “alweer een oudere die niet anders kan dan zijn leven beëindigen op deze gruwelijke wijze.” Volgens Petra de Jong van de NVVE, met ruim 128.00 leden, is de nood hoog bij veel ouderen. “Wij willen dat mensen de mogelijkheid krijgen zelf de regie te houden over een zelfgekozen dood. Via de laatstewilpil”

Burgerinitiatief

Het wetsvoorstel: ‘Toetsing stervenshulp aan ouderen’, dat volgende week in de Tweede Kamer wordt behandeld, komt voort uit een burgerinitiatief. Medio 2010 werd dit burgerinitiatief met ruim 116.000 handtekeningen in de Tweede Kamer neergelegd. Er volgden rondetafelgesprekken met deskundigen en vertegenwoordigers van betrokken organisaties – ook tegenstanders.

Zelfgekozen

Met de petitie wil de NVVE aandacht vragen voor het wetsvoorstel, maar ook voor andere mogelijkheden dan wetgeving voor een zelfgekozen dood. Petra de Jong: “Hiervoor bestaan drie routes: de medische route via de arts en de route via gecertificeerde hulpverleners – voor niet-artsen is hulp bij zelfdoding strafbaar. De laatste is de autonome route, mensen met een doodswens kunnen zelf bepalen op welk moment zij uit het leven willen stappen.”

Onderzoek

Misbruik van de laatstewilpil kan volgens De Jong worden ondervangen door goed onderzoek. “In Oregon, Verenigde Staten, is het mogelijk een recept voor een dodelijk middel te krijgen in het eindstadium van een terminale ziekte. Daar is onderzoek gedaan naar het gebruik ervan. Het blijkt dat er geen misbruik van wordt gemaakt, dat het middel niet te vroeg wordt gebruikt en ook dat niet alle mensen de medicatie nemen. Ze hebben de rust om het stervensproces tot de natuurlijke dood te doorstaan.”

Strafbaar

Met het initiatief wetsvoorstel vragen de ondertekenaars om legalisering van stervenshulp voor ouderen. “Wij zijn het enige land in Europa waar hulp bij zelfdoding strafbaar is, terwijl zelfdoding zelf niet strafbaar is,” aldus De Jong. “Er zijn zoveel ouderen die klaar zijn met hun leven. Ze zijn op dit moment gedwongen vreselijke manieren te zoeken om zelf voor hun levenseinde te kiezen. Dat moet en kan veranderen als de Tweede Kamer dit wetsvoorstel omarmt.” (Zorgvisie – Carolien Stam) foto: ANP Freek van Asperen

Lees ook:

De euthanasiearts komt bij u thuis

Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19 procent

KNMG: Uit Vrije Wil holt euthanasiewet uit

‘Geef ook patiënt overzicht euthanasie-artsen’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.