Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg presteert beter: resultaat stijgt met 55 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het nettoresultaat in 2017 was 198 miljoen tegenover 143 miljoen in 2016. Kleine organisaties maken de meeste winst. Toch draaide een vijfde van de 199 organisaties vorig jaar nog verlies.
gehandicaptenzorg presteert beter,jaarverslagen 2018
Foto: AdobeStock

Dit blijkt uit een analyse van 199 gepubliceerde jaarverslagen over 2017 van organisaties in de gehandicaptenzorg door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs.

Gehandicaptenzorg

De totale omzet van de sector bedroeg  8,7 miljard en steeg met 2,2 procent harder dan de lasten die uitkwamen op ruim 8,4 miljard euro, een stijging van 1,6 procent. Vooral de patiënt- en bewonersgebonden kosten namen toe, met 10,6 procent. Ook de investeringen stegen met 15,6 procent. Net als de andere zorgsectoren heeft ook de gehandicaptenzorg  te lijden onder de krapte op de arbeidsmarkt.  Met als gevolg dat onder meer de kosten voor personeel niet in loondienst sterk zijn toegenomen: 17,5  procent. Ook het hoge ziekteverzuim heeft hier invloed op. Het aantal moeilijk te vullen cliëntgebonden vacatures staat nu op 7000.

Kleine organisaties maken meeste winst

De financiële resultaten van de gehandicaptenzorg in 2017 zijn over het algemeen positief. In 2016 was er nog sprake van financieel mindere resultaten door de nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag over verlofrechten over voorafgaande jaren. Het nettoresultaat was toen  143 miljoen euro en is in 2017 gestegen naar  198 miljoen euro. Dit betekent dat de gehandicaptenzorg weer op het niveau van 2015 is. Vooral de kleinere organisaties, tot 10 miljoen euro omzet en de grote, met meer dan 300 miljoen euro omzet presteren financieel goed en zijn ook rendabeler.  Bijna een vijfde  deel van de organisaties maakte in 2017 verlies.  De oorzaak heeft volgens Intrakoop vaak een incidenteel karakter. Kosten voor reorganisaties of extra inzet van personeel voor kwaliteitsverbetering liggen hieraan ten grondslag.

Financiering

Het totale eigen vermogen van de sector is gestegen van 2,4 miljard naar 2,6 miljard euro. Het totaal van de liquide middelen is licht gedaald met circa 41 miljoen euro in 2017. Een oorzaak is dat investeringen relatief vaak uit eigen middelen worden gefinancierd. Aantrekken van externe financiering is nog altijd niet eenvoudig.

Uitgaven

In 2017 stegen de inkoopuitgaven met 7,4 procent naar 3,2 miljard euro. De grootste kostenpost zijn de algemene kosten, zoals administratie en registratie, communicatie, accountants en externe advisering. In 2017 stegen deze kosten met 6,7 procent naar 589 miljoen euro.

De patiënt- en bewonersgebonden kosten stegen met 10,6 procent tot 307 miljoen euro. Deze stijging was aanzienlijk groter dan de omzet en de toename van het aantal intramurale cliënten (1,4 procent stijging). Dit betekent dat de kosten per cliënt toenemen. Deze trend ziet Intrakoop terug  in de hele gezondheidszorg. Daarnaast lijken organisaties meer samen te werken met andere partijen. Een deel van de zorg is extern ondergebracht (bijvoorbeeld bij collega-instellingen, gezinshuizen, zorgboerderijen). Samen met de toenemende complexiteit van cliënten leidt dat tot hogere uitgaven aan behandeling en behandelingsondersteunende functies.

Zorgvastgoed

De investeringen stegen vorig jaar naar 559 miljoen euro. Binnen de investeringen vormen bedrijfsgebouwen en terreinen met  203 miljoen euro de grootste post. ‘Het beeld is dat de gehandicaptenzorg de financiële zaken op orde heeft” stelt Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop. “Wel is de personeelskrapte in de gehandicaptenzorg een steeds groter zorgpunt’.

Personeel

In totaal hebben de onderzochte organisaties samen 103.000 fte. Zij worden ondersteund door 57.000 vrijwilligers. Verder telt de gehandicaptenzorg eind 2017 ruim 7.000 vacatures. Het aantal moeilijk vervulbare cliëntgebonden vacatures is in 2017 bijna verdubbeld. Het gemiddelde verzuimpercentage is in de gehandicaptenzorg weer verder toegenomen van 5,5 procent in 2015 naar 5,7 procent in 2016 en 5,8 procent in 2017. De gehandicaptenzorg kent hiermee in vergelijking met andere deelsectoren in de gezondheidszorg een hoog verzuim.

Jaarverslagenanalyse

intrakoop-jaarverslagenanalyse-2017-gehandicaptenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.