Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De innovatie-impuls: met techniek de gehandicaptenzorg verbeteren

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Eén grote leergang verandermanagement voor de gehandicaptensector. Dat is de innovatie-impuls in een notendop.
Voorzorg 41 De Innovatie Impuls
Foto: Fotoschlick/stock.adobe.com

Het e-healthprogramma is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen op te vangen. Zorgbestuurder Jan van Kampen en Vilans-adviseur Johan Vesseur vertellen daarover in de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.

Johan Vesseur

De innovatie-impuls is onderdeel van het programma ‘Volwaardig Leven’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De uitvoering ligt bij Vilans en Academy Het Dorp.

Koeien

Jan van Kampen

Tijden veranderen, zo ook de langdurige zorg. Als voorbeeld haalt Jan van Kampen, zorgbestuurder van InteraktContour, een anekdote van zijn opa aan. ‘Mijn opa had honderd jaar geleden zeven koeien waarmee hij de kost verdiende en de hele dag in zijn eentje bezig was. Door technologische vooruitgang bestiert mijn nicht nu in haar eentje de boerderij met tweehonderd koeien. Net zoals innovatie een gamechanger voor boeren is die arbeid bespaart, verlang ik naar hetzelfde voor de langdurige zorg.’

Tech als speerpunt

De inzet van technologie is volgens hem onvermijdelijk om kwalitatieve zorg te kunnen blijven leveren. Daarom zette de organisatie – die gespecialiseerde hersenletselzorg biedt – tech als speerpunt op de agenda. Op locatie de Klokkenbelt werd technologie voor het eerst op systematische schaal opgezet binnen de organisatie. ‘Maar na het aanschaffen en verspreiden van e-health volgt implementatie. En dat is totaal andere koek’, aldus Van Kampen. Daarom sloot InteraktContour zich aan bij de innovatie-impuls.

Vallen en opstaan

De reis naar een zorgproces dat hand in hand gaat met technologie, begint met verlangen, doen en vallen en opstaan volgens Van Kampen. ‘Wij zijn houtje-touwtje begonnen. Daaruit kwamen spectaculaire mislukkingen waar we soms spijt van kregen. Maar door vol te houden, steeds meer mensen te betrekken, ons aan andere partijen te verbinden, kom je in een flow en word je slimmer.’

Beluister de podcast Voorzorg 41 De innovatie-impuls over de tegengekomen valkuilen, randvoorwaarden en reis om succesvol te implementeren.

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.