Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

De Jager: ‘Duurdere zorg grootste financiële probleem’

De jaar in jaar uit stijgende zorgkosten zijn op de langere termijn de grootste zorg voor minister van Financiën Jan Kees de Jager. Groter dan de Europese schuldencrisis en groter dan de 18 miljard euro aan bezuinigingen die dit kabinet wil doorvoeren.
De Jager: 'Duurdere zorg grootste financiële probleem'

De Jager zei dat donderdag in een toelichting op het financieel jaarverslag over 2010. “De schuldencrisis overleven we wel en 18 miljard bezuinigen gaat ook wel lukken, maar mijn grootste zorg is de steeds maar toenemende groei in de zorgkosten”, aldus De Jager.

Econnomische groei

De kosten voor zorg zijn het afgelopen decennium met 4 procent per jaar toegenomen, terwijl de gemiddelde economische groei 2 procent bedroeg. “Dat is mathematisch onhoudbaar. Dan eet die ene categorie op een gegeven moment de hele economie op.”

Zorguitgaven

De zorg kostte de Nederlandse overheid vorig jaar circa 60 miljard euro. Elk jaar weer zijn er overschrijdingen op de begroting en financiële tegenvallers. Financiën wil daarom sneller actuele informatie over de zorguitgaven en is met het ministerie van VWS bezig daar een methode voor op te zetten. “Nu kachelen we er steeds één of twee jaar achteraan.”

Stijgende zorguitgaven

Hoe de stijgende zorguitgaven moeten worden aangepakt, is voor De Jager een van de grootste uitdagingen waar Nederland en de rest van de wereld voor staan. Oplossingen ziet hij niet direct in het verhogen van de premies, het laten oplopen van de staatsschuld of het schrappen in andere uitgaven als die voor onderwijs of veiligheid.

Solidariteit

“Op langere termijn ontkom je er niet aan om binnen de zorg de oplossing te zoeken. Iedereen moet de zorg krijgen die past bij een land als Nederland en ik ben ook voor solidariteit in het systeem. Maar hoe we dit gaan aanpakken, is voor Nederland en de rest van de wereld een van de grootste uitdagingen waar we mee te maken hebben.” (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Overschrijding VWS is 1,4 miljard euro

Overscrijding VWS is 2,1 miljard euro

Topoverleg over miljardengat zorgbegroting

Staatssecretaris negeert kritiek Wmo-bezuinigingen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. Sinds 1980 zijn de zorgkosten onbeheersbaar. Met een beetje historisch inzicht kom je verder dan als maar weer de ene verandering op de andere stapelen. Stabilisatie blijkt nog altijd het voordeligst. De countervailing power in de zorg is erg groot.

 2. Lees alle reacties
 3. Is het dan zo moelijk om het geld vanaf de bron te volgen? Dan kom je toch vanzelf alle obstakels tegen, waar nog enorm op bezuinigd kan worden. Er zijn vast wel mensen die toch alleen maar hun eigen werk blijven creëren om hun baan niet kwijt te raken, waardoor zorguitvoerenden steeds meer flauwekul erbij te doen krijgen. Doen die profiteurs ook nog iets nuttigs.Negatief….Nee hoor onderhand heel boos!

 4. Er komt geen taskforce omdat dat niet nodig is. Kees Jan de Jager heeft zich nu ook geschaard onder de lemmingen; meehuilen is eenvoudiger dan even afstand nemen en de zaak op normale wijze bezien.
  Het CPB heeft recent een presentatie gehouden waarin zij aangeeft dat er totaal geen financiële problemen zijn; nu niet en ook in de toekomst niet, zelfs niet bij ongewijzigd beleid. 17% van het BNP in 2040 aan zorg is dan ook totaal geen probleem. Na 2040 is de vergrijzingsgolf voorbij en dalen de uitgaven weer.
  4% groei in de zorg en 2% economische groei is mathematisch niet houdbaar. Kees Jan de Jager gokt hierbij op de luiheid en laksheid van lezers en journalisten: Groei is 2% over 590 miljard euro BBP en 4% is over 60 miljard zorguitgaven.
  Reken maar uit na hoeveel jaar de zorguitgaven ondraaglijk worden.
  Het CPB geeft ook eerlijk aan dat de politici en ambtenaren de zorguitgaven op een kunstmatig maximum willen houden om zo voor het openbaar bestuur meer financiële ruimte te krijgen voor leuke dingen voor zichzelf; de Lidstaat.
  Het macro beslag van de Lidstaat op de burger is in Nederland opgelopen tot 60.7% van het inkomen. Een record.
  En dat is het probleem en daarover zwijgt Kees Jan de Jager.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.