Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Jonge: Financiën niet belangrijkste belemmering voor bouwen ouderenwoning

Redacteur Skipr en Zorgvisie
De financiering zal niet de belangrijkste belemmering zijn voor het bouwen van de geplande tienduizenden verpleegzorgplekken de komende jaren. Dat zei minister Hugo de Jonge (VWS) tijdens het debat in de Tweede Kamer woensdagavond over de ouderenhuisvesting. Het besluit om eventueel tot een meerjarig Wlz-budget te komen laat hij over aan een nieuw kabinet.
Minister Hugo de Jonge van VWS aanpassen.
De regierol is in het zorgstelsel niet goed belegd, vindt minister Hugo de Jonge van VWS. Foto: VWS/Martijn Beekman

Volgens De Jonge hoeft het uitblijven

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Heel goed dat ouderenhuisvesting nu op de agenda staat! Het is een urgent vraagstuk om er voor te zorgen dat in 2040, als 25% van de bevolking ouder is dan 65 jaar, passend wonen en passende zorg beschikbaar zijn voor ouderen. Belangrijke vraag is hoe dat wonen er uit zou moeten zien. Het lijkt in het debat vooral te gaan over uitbreiding van de verpleeghuiscapiciteit en de financiering ervan, die heel wat minder positief kan verlopen dan de Jonge suggereert…want de zorginstellingen zullen de noodzakelijke investeringen niet kunnen waarmaken.
   Nog belangrijker is de vraag hoe de samenleving er dan uit zou moeten zien: Gaan we “ouderencomplexen” bouwen voor straks 25% van de bevolking? Of gaan we werk maken van inclusief wonen en leven van ouderen, midden in de gevarieerde buurt, waar ouderen, gezinnen, starters samenleven en voor ouderen indien nodig zorg thuis beschikbaar is? Dat lijkt de wens van de generatie waar het in de toekomst om gaat. En daarmee ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij VWS, maar meer nog bij Binnenlandse Zaken of een toekomstig ministerie voor Wonen..
   Er zijn inmiddels diepgaander analyses en visies op die toekomst van wonen voor ouderen gemaakt, zie onder andere een rapport van Clementine Mol van het Ben Sajet Centrum. En er zijn kansen: realisatie van goed geïntegreerde woningen voor ouderen in de buurt, bieden mogelijkheden voor doorstroming in de woningmarkt, goed voor starters en gezinnen. Want zij hebben behoefte aan de woningen warin ouderen nu vaak niet meer passend wonen..
   Eelco Damen (voormalig bestuursvoorzitter Cordaan, lid stuurgroep Ouderenhuisvesting gemeente Amsterdam , op persoonlijke titel)

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.