Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Jonge: opschaling e-health een aanzienlijke uitdaging

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Er worden prachtige e-health initiatieven ontplooid die hun weg vinden in de praktijk van alledag, concludeert minister Hugo de Jonge. Desalniettemin ‘vormt verdere opschaling van dergelijke toepassingen naar meerdere locaties, regionaal of op landelijk niveau, vaak een aanzienlijke uitdaging.’
De Jonge voor e-health
Foto: AdobeStock

De Jonge zegt dat in een brief als antwoord op de vragen van D66, naar aanleiding van een bericht op Zorgvisie over de opschaling van e-health toepassingen.

Veranderingsprocessen

De e-healthweek, met ruim 250 bijeenkomsten en evenementen, illustreert nadrukkelijk dat er in heel Nederland ‘prachtige initiatieven worden ontplooid op het gebied van e-health en digitaal ondersteunende zorg’, schrijft De Jonge. Daarbij ziet hij dat het niet bij experimenten en pilots blijft, maar dat reële toepasssingen in de dagelijkse praktijk hun weg vinden.  Tegelijkertijd is verdere opschaling naar meerdere niveaus een aanzienlijke uitdaging. ‘De kern van de uitdaging is dat het bij toepassing van innovaties vaak gaat om (complexe) organisatorische veranderingsprocessen’, verklaart de bewindsman.

Constructief samenspel

Bij de implementatie van e-health moeten samenwerkingsrelaties tussen professionals worden vormgegeven en kunnen patiënten vanuit een steeds gelijkwaardigere positie meesturen in hun behandelproces. ‘Om daarin succesvol te zijn is een constructief samenspel nodig tussen innoverende bedrijven, patiënten, zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en kennis- en onderwijsinstellingen’, aldus de bewindsman.

Vruchtbare grond

De Jonge somt in de Kamerbrief de initiatieven op die hij met zijn collega’s van VWS organiseert om de implementatie en opschaling van digitale innovatie mogelijk te maken, zoals het Informatieberaad. ‘In de eerste plaats bevorderen wij het ontstaan van een vruchtbare grond, een infrastructuur van standaarden en afspraken voor gegevensontsluiting en uitwisseling.’ Die krijgt onder meer gestalte in programma’s als VIPP en MedMij.

Voorbeelden

Daarnaast schrijft De Jonge dat VWS het innovatieklimaat in de zorg stimuleert. De e-healthweek is een voorbeeldinitiatief om de innovatie van e-health te stimuleren. ‘Door de inzet van versnellingsmakelaars bevorderen we regionale en bovenregionale samenwerking.’ Onlangs is er 12 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de Seed-capital regeling, waardoor er geïnvesteerd kan worden in de opschaling van veelbelovende initiatieven. Het doorvoeren en opschalen van e-health wordt ook bevorderd als zorgmanagers over kennis beschikken. ‘Met de Health Innovation School leiden we zorgmanagers op om implementatietrajecten succesvol vorm te geven en uit te voeren’, aldus De Jonge. Voor innovatievraagstukken kunnen zorgprofessionals terecht bij zorgvoorinnoveren.nl, een adviesloket en kennisbank.

De Jonge komt binnenkort met een vollediger overzicht met de voortgangsrapportage over e-health en zorgvernieuwing.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.