Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge gaat de strijd aan met de zorgval

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De zorgval voor hulpbehoevende ouderen ‘is onbedoeld en ongewenst’, meldt minister Hugo de Jonge. Daarom presenteert de bewindsman oplossingen voor ouderen die op de wachtlijst staan voor een plek in het verpleeghuis. Met zijn offensief moet de zorgval per 1 juli tot het verleden behoren.
Minister Hugo de Jonge pakt de zorgval aan.
Minister Hugo de Jonge. Foto: VWS

‘Ik begrijp dat aan cliënten, hun omgeving en zorgverleners niet goed is uit te leggen dat iemand minder uren zorg krijgt, terwijl de zorgbehoefte is toegenomen.’ Daarom belooft minster De Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat ouderen die op de wachtlijst staan voor een plek in een verzorgingstehuis, vanaf 1 juli 2018 voldoende thuiszorg ontvangen.

Verruiming overbruggingszorg

‘Om de zorgval op te lossen, maak ik extra zorg mogelijk voor mensen die Wlz-zorg thuis ontvangen’, schrijft De Jonge. Daarom biedt de huidige regeling voor overbruggingszorg vanaf 1 juli meer ruimte om extra zorg te leveren voor ouderen die op de wachtlijst staan bij een zorginstelling. In eerste instantie geldt deze overbrugging voor dertien weken. ‘Maar deze periode kan, afhankelijk van de individuele en regionale omstandigheden, worden verlengd.’ Omdat ook cliënten met een voorkeur voor een instelling, extra overbruggingszorg nodig kunnen hebben, komen ook zij vanaf 1 juli 2018 hiervoor in aanmerking voor een periode van maximaal dertien weken.

Daarnaast maakt de minister tot 25 procent extra zorg mogelijk voor ouderen die thuis willen blijven wonen. Dit wordt per 1 juli mogelijk door een verruiming van de regeling Extra kosten thuis. ‘Ik verwacht dat beide maatregelen ertoe leiden dat in het overgrote deel van de gevallen de zorgval in uren niet meer zal voorkomen.’ Zo worden mantelzorgers ontlast en kunnen ouderen langer thuis wonen, aldus de minister. 

Informatie passende zorg

Bovendien is het volgens De Jonge essentieel dat cliënten, hun ondersteuners en zorgaanbieders over betrouwbare informatie beschikken. Daarom wordt de voorlichting over de langdurige zorg verbeterd, ‘zodat cliënten een betere keuze kunnen maken voor de best passende zorg.’

Geen structurele oplossing

De gepresenteerde maatregelen vormen op korte termijn een praktische oplossing voor het tekort aan uren thuiszorg bij ouderen. ‘Hiermee is de complexiteit dat zorg thuis vanuit meerdere domeinen geleverd kan worden, niet opgelost’, benadrukt De Jonge. Dit geldt ook voor het verschil in eigen bijdragen tussen de stelsels. ‘De overgang naar Wlz-zorg thuis kan nog steeds gepaard gaan met hogere eigen kosten.’ Om voor deze complexe problematiek oplossingen door te voeren, is nadere verkenning en een mogelijke wetswijziging nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.