Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Orde blijft voorlopig buitenspel

Het hoge woord is eruit, de Orde van Medisch Specialisten mag niet aanschuiven aan de onderhandelingstafel over de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). De Rechtbank in Utrecht bepaalde woensdag dat de vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de vereniging van ziekenhuizen (NVZ) de Orde niet hoeven uit te nodigen.
De Orde blijft voorlopig buitenspel

“Het kort geding hadden wij destijds aangespannen omdat 1000 van onze leden medisch personeel in dienstverband is en wij daarom betrokken willen zijn bij dit specifieke deel van de ziekenhuis-CAO onderhandelingen”, zegt Orde woordvoerster Ellen van Rooij. “De argumenten van de rechter waren voornamelijk procedureel van aard. Het komt er op neer dat we moeten wachten tot 2008 wanneer de ziekenhuis-CAO is afgelopen. Tot die tijd buigen wij ons over de mogelijkheden.” De rechter heeft in zijn ordeel mee laten wegen dat de LAD zich bereid heeft verklaard de Orde te informeren over het verloop van de onderhandelingen en de Orde daarbij de gelegenheid te geven voor reactie en overleg.

Conflict

De uitspraak is een nieuw hoofdstuk in het langer lopende conflict tussen de Orde en de LAD. Ondanks het feit dat beide verenigingen onder de overkoepelende artsenorganisatie KNMG vallen is er al lange tijd onenigheid over wie welke achterban hoort te vertegenwoordigen. De LAD behartigt traditioneel de belangen van artsen in dienstverband en vindt dat de Orde zich moet focussen op vrij gevestigde specialisten. In deze taakverdeling wil de Orde zich echter niet schikken en probeerde haar invloed te doen gelden via de rechtbank.

Taakverdeling

Eerder verklaarde LAD-directeur Alex van Bolderen tegenover ZorgVisie dat deelname van de Orde geen enkele meerwaarde heeft omdat beide verenigingen bijna dezelfde achterban vertegenwoordigen.”Onze leden zijn voor 98 procent ook lid van de Orde”, aldus Van Bolderen. “Voor de achterban is het niet te bergrijpen dat ze door twee partijen worden vertegenwoordigd.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.