Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Schutse niet klaar voor Bopz-zorg

In Zorgcentrum De Schutse in Lopik werden bedhekken gebruikt zonder toestemming van cliënten en zorgdossiers niet goed bijgehouden. Gevolgen van een vertraagde verbouwing zegt bestuursvoorzitter Lex Roseboom van AxionContinu.

Vorige week is Zorgcentrum De Schutse van zorgonderneming AxionContinu onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) komen te staan. In een persbericht wijst de IGZ op gebrekkige communicatie tussen huisartsen en gebrek aan deskundigheid als pijnpunten binnen het zorgcentrum.

Verbouwing

“We zijn ingehaald door de tijd”, zegt Roseboom. “De Schutse wil aan een zestal dementerende cliënten zorg leveren om aan de stijgende vraag te voldoen. De zorg voor dementerenden valt onder de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). Om aan de reglementen te voldoen is een verbouwing gaande. Deze duurt langer dan gepland en in de tussentijd voldoen wij niet aan de Bopz. Hiermee verberg ik me niet achter die verbouwing.”

Regelementen

In het zorgcentrum zijn bedhekken gebruikt na toestemming van de familie van cliënten. Volgens de Bopz-reglementen dient de cliënt zelf toestemming te geven voor bedhekken. Twee huisartsen die aan het Zorgcentrum verbonden waren, hadden nog te weinig ervaring met het bijhouden van zorgdossiers van dementerende cliënten waardoor die gebrekkig zijn bijgehouden. “Inmiddels moeten twee demente cliënten doorplaatsen naar een verpleeghuis. Ik verwacht dat de woongroep voor dementiepatiënten over een jaar gewoon van start kan gaan”, aldus Roseboom. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Zorgcentrum De Schutse onder verscherpt toezicht

Erasmus onderzoekt dwangopnamen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.